Početna > Konkursi > Prvi konkurs Sarajevske inicijative

Prvi konkurs Sarajevske inicijative

5 Januara 2007.

Jeste na brzinu i jeste iznenada, ali u cijelu stvar krećemo sa jednog osnovnog stajališta: ukoliko niste spremni da uradite sve na svojoj promociji, ni mi vam ne možemo pomoći.

Dakle, o čemu se ovdje radi? Zadnjih pet godina lutam po raznoraznim sastancima i izložbama u regionu i šire, vezanim za i posvećenim stripovima, i strip je, moglo bi se reći, prva sporedna stvar u mom životu. Fudbal k'o i pratim, ali stripove ne propuštam ako ikako mogu.

A BiH je po pitanju stripova, da citiram Nenada Veličkovića, “bljak!”. Sve gore od goreg iz godine u godinu. U najužem komšiluku izdavaštvo stripova ‘cvjeta’, a kod nas nije ni u pelenama; zahvaljujući nikakvoj povezanosti između gradova i ne postojanju adekvatne distributerske mreže, nemamo priliku vidjeti ni 10% onog što izađe kod komšija; i uz sve to, hronično nam fali domaćih autora.

Ne da su hrvatski i srpski (i ovdje se ograničavam na teritorijalne, ne nacionalne odrednice) autori uspjeli progurati svoju autorsku kvalitetu i među najveće strip izdavače na svijetu, nego su s oduševljenjem prihvatani i od kritike i od čitalaca. Predanost u radu i odricanje od stvari bez kojih drugi “ne mogu” predstavlja osnov te kvalitete, ali prodaja predstavlja ispunjenje. Svi mi želimo da radimo ono što volimo, a ostvarenje sna je kada zarađujemo za život, za sebe i porodicu, radeći ono u čemu uživamo.

Da se ne raspisujem nadugo i naširoko, ovim i zvanično upućujem POZIV SVIM STRIP AUTORIMA KOJI NE ZNAJU ILI “NE MOGU” SAMI SEBE DA PROMOVIŠU da svoje radove pošalju meni (ili drugom članu Inicijative), te ćemo ih mi predstaviti, objaviti, poderati i nad njima izvršiti druge aktivnosti koje se učine adekvatnim u datom trenutku.

Konkurs cilja ka prikupljanju gomile raznovrsnih radova raznoraznih autora iz svih dijelova BiH, i njihovom objavljivanju na jednom mjestu (galeriji/centru) u Sarajevu u trajanju od 7 ili više dana, i to po sadašnjim planovima, 2. – 9. februara/veljače 2007.g. Odatle kratkoća roka, koji traje od danas (a ako mi pošaljete radove juče, opet će biti primljeni) do 25. januara/siječnja 2007.g. Radove primamo u skeniranom obliku na zvanični email inicijative, a štampane radove možete slati na adresu koju ćemo vam rado dati nakon što nam pošaljete email u kojem iskazujete svoju zainteresovanost.

Takođe se emailom možemo dogovoriti i da se nađemo ako ste u Sarajevu i okolini, ali u principu to je to. Znam, ograničavamo se na onih 15% BiH populacije koji imaju pristup internetu, ali šta mi da radimo? Da idemo od vrata do vrata i molimo da iznesete radove da pogledamo??? Objavićemo ovo sve u novinama, tako da će biti obavješteni i oni neinternetizovani, ali ostatak je na vama/njima. Šaljite, mi ćemo objaviti! Bez naknade, bez obaveza, samo da se ima šta vidjeti i pokazati.

Na kraju, obavijest da već imamo pripremljene radove sa izložbe Strip autora Republike Srpske, koja je održana na Palama i dalje ide u Lukavicu, te Banja Luku; i izbor radova Sarajevske škole stripa – osnovne inicijative koje smo krenuli s namjerom da spojimo, i završili sa širenjem ideje (kako to obično biva, jer ideje ne vole kad su sputane) u nešto veće i nešto još neviđeno u Bosni i Hercegovini.

Ne zaboravite: 25.1.2007., krajnji rok! Obavjestite prijatelje i familiju, jer udaramo momački!

Advertisements
Kategorije:Konkursi
%d bloggers like this: