Početna > Tekstovi > Da i ja kažem poneku…

Da i ja kažem poneku…

21 Januara 2007.

Prije svega, moram pohvaliti Emira i Filipa za njihovu aktivnost u pripremanju cijelog “stripopeka”-projekta. Nema šta, dečki, pravi ste sveci! 😉

Pisati o stripu je dosta nezahvalno kad zivite u okruzenju Macana, Djoleta, Zvelesa i drugih strip-znalaca koji bi se lako dali uklopiti u termin “stripopeka” zbog svoje preciznosti i sadrzajnosti. Tesko je napisati ista objektivno pa cu pokusati sa necim subjektivnim.

Recimo, nedavno smo u “Misljenu” konstatirali da kod nas u BiH americki superheroji nisu imali prodju ni u ona bolja vremena. Zbilja, do prije par godina i sam bih bio spreman da bijem svakog ko bi se usudio reci da je drug Zagor manja faca od ljevicara koji svoj superherojski talenat duguje slucajnom ugrizu pauka te braniti na svakom sudu svijeta da su Texove metode (koje svakom clanu komisije za ljudska prava izazivaju jezu) puno pravednije od onih Batmanovih. (Doduse, pri ovom potonjem i dalje stojim.) Nisam nesto narocito potkovan za americki strip, ali mislim da je i ono sto sam procitao dostatno da odgovorim na pitanje zasto vise volimo Zagora nego Batmana (ili Nepobedivog – NAPOMENA: spominjem ovog junaka samo zato jer je Dekara molio za besplatnu reklamu. 😛 ;))

Nas mentalitet je ono na cemu sve pociva. Sindrom “radijator”, rasprostranjen od Une do Drine, od Save do mora (NAPOMENA: moguce je da se ovaj sindrom nalazi i u susjednim zemljama no o tome neka pise neko odatle), o kojem je govorio Mesa Selimovic, a koji je BiH kostao gubitka Ive Andrica i samog Selimovica, dovodi do toga da se ne ovdje ne priznaju velicine ili, jos preciznije, oni koji odskacu od raje. Rahmetli Mirza Delibasic je bio kosarkaski Bog, ali van parketa bohem blizak obicnom covjeku. Neko je vec pisao o pokojnom Daci Popovicu – imala je BiH boljih pjevaca od njega, ali – samo je jedan Pjevac.

Soc-realisticki junaci poput Komandanta Marka, Velikog Bleka, Texa ili Zagora ce u takvom svijetu uvijek imati bolji tretman nego nekakav Spiderman, Superman ili DareDevil. O X-Menima koji bi od nas trazili da se odreknemo svih mogucih predrasuda da ne govorim. Nije to pitanje sablona (on svugdje postoji) vec pitanje nijansiranosti. Dok Ameri postavljaju moralne dileme pred superheroja (koji odgovor na postavljeno pitanje trazi u onome “man”), Zagor i Tex nemaju dilema. Svi oni koji diraju u Indijance, crnce ili neku drugu ugrozenu skupinu bivaju kaznjeni. Sverceri koji ubiru ekstraprofit? Neka vise! Bogatasi koji ne pomazu sirotinji? Neka vise – garant su lopovi! Prosta podjela na Nas i Njih, na Istinu i njihovo misljenje, nam se svidja jer ne ostavlja prostora za preveliko razmisljanje i filozofiranje. Komandanta Marka, tog Juru Galica americke borbe za nezavisnost, je bilo lako zavoljeti nakon gledanja “Otpisanih”. Posebno kad vidimo one odurne Crvene Mundire sa izbacenim zubima. O Bleku Steni u kojem ce moji Krajisnici vidjeti sintezu Muje Hrnjice i Huske Miljkovica da ne govorim. Sta fali sto je malo vjerovatno da bi i narodni epovi govorili o heroju koji bizonima lomi kicmu kad mu se otme malo jaca cvoka! Prostor na kojem se daltonizam manifestuje u razlikovanju samo dvije boje – crne i bijele, gdje su vizionari oni ciji spektar sugerise da znaju i za sivu (a i oni uglavnom lazu – vidjeli da je u svijetu moderno stvari gledati sa vise aspekata), koji se dici umjetnicima koji su postali najbolji u svojoj kategoriji (a koji to ovdje nikad ne bi postali – nemojdakazemsta bi Picasso nacrtao samo sa dvije boje!) tek kad oni odu odavde… ce jos dugo izgledati kao crno-bijeli film. Biti Blek – boriti se protiv Zla zato sto mecka uvelike igra pred tvojim vratima i nije neka hrabrost. Batman – odreci se svega kako bi se pripremio za visi i dugorocni interes, to je prava borba!

Crno-bijeli svijet u kojem zivimo nije razlog da se odreknete umjetnosti te da trazite vizu za inostranstvo. NAPROTIV! Prosjecan Bosanac i Hercegovac je opkoljen inspiracijom, bezbroj je stripova, slika, knjiga, filmova koje cekaju da ih se nacrta, napise, snimi. Artikulisite krik koji nosite u sebi, zatvorite demone koje gledate kroz prozor ili u ogledalu u “tamnicu od papira/platna” i ne sakrivajte se iza izgovora!

A ako vec trazite izgovore – lakse cete naci izgovor da pisete/crtate nego da to ne radite!

Admir

Advertisements
Kategorije:Tekstovi
 1. Admir
  21 Januara 2007. u 18:10

  da batmanove metode su mekse od texovih ? ili je obrnuto. Tu su oni negdje blizu…

 2. 21 Januara 2007. u 15:22

  Svaka čast majstore, toga nam je falilo!
  I dao si mi novu ideju koju bismo mogli uključiti u aktivnosti Stripopeke. 🙂

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: