Početna > Konkursi > Pet mjeseci od prvog konkursa – guess what!?

Pet mjeseci od prvog konkursa – guess what!?

14 Juna 2007.

Prije tri dana bilo je tačno pet mjeseci kako smo postavili prvi post o Stripopeci i inicijativi na WordPress. Ironično da prije tih 3 dana nisam stigao ništa da napišem o tome koliko mi je drago da smo uspjeli napraviti i ovo što smo, ali imao sam preča posla.

I ne, nije sve bilo samo zajebavanje i čitanje stripova (mada je bilo i toga :)): morao sam polagati ispit ali srediti i nove aktivnosti Stripopeke. Što me dovodi do teme posta: IMAMO NOVI KONKURS!!!

Komikazen FestivalI to opet naš! Ne lažem, majke mi. Dakle, Zox, stari znanac i frend, dugo godina talijan i crtač stripova, koji me je razočarao na izložbi u samostanu, iskupio se sjajnim projektom koji ćemo obaviti u sljedećih par mjeseci: Komikazen festival internazionale del fumetto dal realta ove godine po treći put u Ravenni prezentira radove autora koji taj autorski izričaj zaista izvode na grane koje prosječni pravnici kakav sam i sam mogu samo sanjati da jednog dana dotaknu. Moram priznati da sam od prošlogodišnjih izlagača znao samo za Žeželja (iz očitih razloga), ali nakon posjeta stranici (akhm, link je iznad) želim da vidim što više onoga što ostali momci (i djevojke!) imaju za reći. Gdje ćete dalje, prije dvije godine je gost bio svima nam dragi Toto!

Osim glavnog dijela, izložbe svjetski ili barem regionalno poznatih strip crtača, Komikazen festival promoviše i ekipu autora iz neke druge zemlje, pa je tako nakon prošlogodišnje Turske, došao red i na nas. Na inicijativu Zoxove prijateljice (možda griješim jer nikad nije naglasio, ili nije dovoljno naglasio, ali rekao bih da je u pitanju upravo Elettra Stamboulis, organizatorica festivala), i sa velikim entuzijazmom, Stripopeka potvrđuje svoje učešće i na ovom događaju!

Uh, jesam se raspisao a ni riječi o konkursu. Staviću to kao stalnu stranicu kasnije bez ovih nepotrebnih riječi, ali za vas koji hoćete odmah podatke, evo vam ga!

  1. Komikazen traže Bosance i Hercegovce. Dakle, ovo nije konkurs u kojem se zna da će biti nacionalnog ključa i nekih ostalih budalaština Made in BiH samo da se ne bi ko našao uvrijeđenim i povrijeđenim. Ako valjate i imate BiH pasoš, dobit ćete priliku da se pokažete. Naravno, mi imamo predselekciju rezultate koje šaljemo u Italiju na finalnu ovjeru i raspored, ali treba prvo nas da prođete!
  2. Hoćemo novo i svježe! Imate vremena (eh da, khm, fora je nekih mjesec dana, dakle do 14. jula/srpnja u ponoć), i hoću kvalitet i ono šta sada imate da pokažete, ne šta ste rođacima pokazali još prije 5 godina.
  3. Hoću stvarno! Vidjeli ste kakvi su radovi izlagani (niste??? link je iznad!), hoću to. Ili bilo šta drugo, tj. vaš način kako vidite Stvarnost. Tema izložbe jesu Stripovi i Stvarnost, ali ne “stvarnost” nekog junaka, lika kojeg ste stvorili, nego vaša Stvarnost u stripu. Likovi su tu u službi priče, Stvarnost je ono što vi hoćete da izrazite, neslaganje, slaganje, humor, tragedija, ali ne tih likova nego vas. Imate stvarne likove čiju priču hoćete da iznesete? NE. Iskoristite te likove da ispričate priču koja je opet, vaša, Stvarnost. Jesam li previše zakomplikovao? Jesam li fulio temu izložbe? Ne znam, ali to je način kako sam je ja shvatio. Sad mi vi dajte kako ste je vi shvatili – kako se vaš pogled na tu stvarnost razlikuje od mog. 🙂
  4. Vrijedi napomenuti da koncept radova koje ćemo slati u Ravennu moramo prezentirati tamo nekada najkasnije za 2 sedmice, te ćemo iskoristiti što imamo i radove za koje imamo saglasnost autora da napravimo kratku prezentaciju Stripopeka Inicijative na talijanskom, engleskom i b.h.s.-u koju će Elettra pregledati i dati nam pojedinosti. No te tehnikalije su naše zaduženje, vi ima da crtate, ali ako nacrtate šta novo u sljedećih 10ak dana, možemo to i staviti u prezentaciju.

Jesam li nešto zaboravio? Kontakti su standardni, stripopeka (at) gmail (tačka) com pa il’ pošaljite radove ovako (ako mislite da možete ići u prezentaciju, onda odmah high resolution, molim) ili pišite da se nađemo nekako u gradu ili vam damo fizičku adresu (mada oni uporniji mogu da nađu moje stare kontakte iz prethodnog konkursa). 😉

To bi bilo sve za sada, ako mi šta padne na pamet dodat ću kasnije, ali nek’ se zna – WE'RE BACK!

Advertisements
Kategorije:Konkursi
%d bloggers like this: