Početna > Tekstovi > Zabavnik – magazin za mlade

Zabavnik – magazin za mlade

17 Juna 2007.

bh_zabavnik_mala.jpgOd 1. jula na kioscima moći će se kupiti prvi bosanskohercegovački Zabavnik – magazin za mlade koji će osim interesantnih članaka objavljivati i stripove. Da, odobro ste pročitali, objavljivati će stripove.
U prvom broju to će biti 16 strana stripa Žarka Bekera… 16 strana! To je više nego što ih je objavljeno u posljednjih 16 godina. Plus tekst o Haroldu Fosteru kao i par kratkih stripova. A kada magazin počne redovno izlaziti redovno planirano je objavljivanje i stripova BH autora.

Za sada imamo samo sliku naslovne strane no čim osvane 1. juli predstaviti ćemo vam Zabavnik detaljnije!

Advertisements
Kategorije:Tekstovi
 1. 18 Juna 2007. u 9:09

  Odličan ti je prijedlog. Wizard pored USA Today ima možda i najbolji omjer teksta i slike,a to za broj članka se takođe slažem. Odavno je to prevaziđeno pa možda po ugledu na FHM i slične kvazi-muške novine ubaciti sadržaj … ha ha ha slova koja dolaze uz Windowse je najlakše iskoristiti barem našim “dizajnerima” ( znaju oni na koga mislim, ako uopšte ovo čitaju 🙂 )
  A valjda će nešto promijeniti ima vremena do 1.jula 🙂 strašno mnogo vremena

 2. peliz
  18 Juna 2007. u 8:01

  Greska u nadimku, ovaj gore komentar sam ostavio ja 😉

 3. peloz
  18 Juna 2007. u 8:00

  Ma nisam mislio da kopiraju dizajn 1 na 1 već da kopiraju raspored stvari na naslovnici. Recimo američki Wizard ima dobar format i omjer teksta i ilustracija (ovdje lako zamjenjivo fotografijom) http://wizarduniverse.stores.yahoo.net/wizenmag.html … Jedna velika slika, par manjih, naslovi koji te mame… Takvo nešto. Nađite bolju sliku meteora i svemira, potencirajte naslov (izbacite za ime boga broj strane članka!!!), dole stavite strip, gore stavite neki drugo naslov… A logo tj. ime novine odradite malo bolje (manite se slova koja dolaze uz windowse).

 4. 18 Juna 2007. u 6:01

  I još jedna stvar, ne bih se složio sa kopiranjem layouta nekih novina. Sjetite se šta se dogodilo Doncaffe-u a sve zbog ” mrzi – me – da – radim – dizajnera ” 🙂
  A što jest jest podjseća na avazovu Auru i liječenje muškom vodom 🙂
  Al neka Zabavnika barem radi stripa ( dobar su strip odabrali za početak )

 5. 18 Juna 2007. u 5:26

  Mogli su se više potruditi oko naslovnice, ako misle imalo progurati magazin. Mada ovo s “magazinom za mlade” drži slabu kod nas. Sjećam se da su u avazu pokretali neki magazin za mlade koji se donekle držao sa nagradnom igrom a onda je “izdahnuo”. Naše tržište su preokupirali kvalitetno dizajnirani hrvatski časopisi pod licencom ( Bravo recimo ) i onda svako takmičenje sa njima pada u vodu jer naš narod više voli “tuđe no svoje ” i onda se opet vraćamo na početak.
  Dobar marketing je sve ( 70 % proizvoda ) i bez toga nema ništa. Dizajn takođe.
  No strip je za svaku pohvalu i barem zbog toga ga treba održati a valjda će se i dizajneri probuditi 🙂
  Nego kad već spominjete strip u novinama ako se neko sjeća FAN magazina e tu su ljudi baš posvećivali pažnju stripu ( historiji stripa ) od Žutog Dječaka pa do Hermanna samo što je taj magazin pronaći postalo nemoguća misija…
  Palac gore za ovo 🙂

 6. 17 Juna 2007. u 20:45

  Mene je automatski podsjetilo na Politikin zabavnik jer mi se čini da su oni upravo počeli (i drže ga se kao pjan plota) sa ovakvim layoutom na našim prostorima. S tim što se kod njih može i podnijeti jer je format veći.
  Ali nebitno, vidjećemo kad izađe.

 7. peliz
  17 Juna 2007. u 20:02

  Meni ovo izgleda kao ono Avazovo izdanje Arka, Azra… Šta ono izdaju da je o alternativnoj medicini i lječenju muškom vodom? Tamo isto ima šest slika i devet naslova…
  Ovaj naslov sa tri puta napisanim zabavnik mi s ene sviđa nikako… Odabir raznih fontova, fotografija (jel ovo skenirana slika asteroida? primjeti se moare efekat) a i sami naslovi su neatraktivni. Svaka čast za strip i za cijenu stoga nemojte da vas pokopa loš izgled novine.

  Moj je prijedlog jedna slika u pozadini i dobar sans-serif font u zaglavlju a ostale rubrike popraćene samo naslovima (ili bez njih). Manje je više pogotovo kod novina ovakvog karaktera.

  Nađite na netu neku novinu pa kopirajte “layout”. Ovo me podsjeća na onaj 123 strip od prije rata. …Nadam se da unutra nije ovako haotično.

 8. 17 Juna 2007. u 15:13

  Ajde i ti uradi par stripova za Konkurs – znam da vi u njemačkoj imate više šanse da se promovišete od nas ovdje, ali treba nam kvalitetnih radova, a ono što sam vidio na stranici stvarno pokazuje potencijal.
  Naravno, hoću da crtaš nešto novo. 😉

 9. 17 Juna 2007. u 10:36

  Ma neka bolan bilo kako bilo neka je nesto nase bilo je i vrijeme da se nesto u tom pravcu pokrene.Super stvar!

 10. 17 Juna 2007. u 8:35

  Moram priznati da sam očekivao više od naslovnice… Jeste dječije i sve, ali malo truda…

Comment pages
 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: