Početna > Tekstovi > BH strip pobijedio na smotri strip autora

BH strip pobijedio na smotri strip autora

14 Avgusta 2007.

plakat.jpgNa upravo održanoj IX. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora u Leskovcu (Srbija), 1. mjesto u kategoriji najbolji scenarij za strip pripalo je strip autoru iz Bosne i Hercegovine, Andronik Filipu.

Manifestacija je održana od 3. do 5. augusta i na njoj su učestvovali autori iz zemalja regiona dok su samom susretu nazočili crtači stripova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Filip Andronik, (rođen 1981. godine u Sarajevu) bavi se crtanjem stripova već duži niz godina. Vlasnik je prve BH web stranice posvećene stripovima www.suzieq-comix.com i skupa sa Emirom Pašanovićem je pokretač Družbe BH Strip Crtača i Čitača “Stripopeka” www.stripopeka.com .

“Amnezija” je do sada objavljen u Hrvatskoj u prestižnom strip magazinu “Q strip” te u Srbiji. BH publici je poznat sa izložbi radova autora te iz sporadičnog objavljivanja u magazinima malog tiraža (magazin “Morgan” i magazin “BH Zabavnik”).

Pobjeda na smotri stripa u Srbiji i niz dosadašnjih objavljivanja čine “Amneziju” trenutno najboljim BH stripom. Sve dosadašnje epizode ovog stripa možete pogledati na web stranici autora www.suzieq-comix.com .

Kao dodatak ovoj vijesti napisao bih i to da sam u proljeće ove godine ponudio “Amneziju” vodećim mjesečnicima u BiH ali su urednici istih odlučili ne objaviti strip pod izgovorom da “nemaju iskustva sa time” ili da nemaju “dovoljno stranica u časopisu gdje bi objavili strip”. To vjerujem da govori dovoljno o prepoznavanju kvalitetnih ideja i mogućnosti u Bosni i Hercegovini kao i podcijenjenosti kreativne snage mladih, koji kao što moj primjer pokazuje, više mogućnosti za uspjeh imaju vani nego u domovini.

Advertisements
Kategorije:Tekstovi
 1. 5 Septembra 2007. u 18:48

  filip je postao zvijezda 😀

 2. alija
  3 Septembra 2007. u 16:49

  radim na tv, htio bih napraviti prilog o njemu, kako doci do nekog kontakta???
  molim vas javite se na mail: alija_20@hotmail.com
  unaprijed zahvalan

 3. Balta
  18 Avgusta 2007. u 13:23

  Filipe,
  Svaka čast. Čestitke i srdačan pozdrav.
  Uredništvo BH. Zabavnika

 4. Flik
  14 Avgusta 2007. u 18:53

  Hvala na čestitkama! U Leskovac idem dogodine, pa makar bos kao na hodočašće. Moram platiti pivas ljudima što su mi nagradili strip 🙂

 5. 14 Avgusta 2007. u 18:14

  Ma kakvo lobiranje, nemoj zezati, možda samo imam magiju da uvezujem ljude ;). Ja nisam ni znao da je Filip dobio nagradu dok danas nisam pročitao na netu. Nisam vidio ostale radove, ali mislim da je nagrada 100% zaslužena jer sam Amneziju čitao još davno na Filipovom sajtu, i strip ima stvarno originalne gegove koji ti izvuku osmjeh na lice.
  Šteta što Filip (a ni ja :)) ove godine nije bio u Leskovcu, ali ima dana…

 6. 14 Avgusta 2007. u 15:56

  Da nije bilo Peđinog lobiranja, sigurno ne bi bilo ništa ni od nagrade ni od učešća. Hvala u moje ime u svakom slučaju, nećemo te mijenjati kao PRa za Srbiju. 😉

 7. 14 Avgusta 2007. u 14:28

  ja sam oduševljen 😀

 8. 14 Avgusta 2007. u 13:52

  Čestitke Filipu na osvojenoj nagradi! Samo naprijed!

 9. 14 Avgusta 2007. u 11:35

  Hehehe, moram ovo prevesti na engleski i poslati Muratu da vidi da sam bio u pravu kada sam rekao da je Filip trenutno najbolji. 🙂

 10. 14 Avgusta 2007. u 10:58

  ovo sam sa odusevljenjem procitao u vijestima kao prvu i Top vijest
  Svaka cast 😀

  BH STRIP POBJEDNIK NA BALKANSKOJ SMOTRI MLADIH AUTORA STRIPA U LESKOVCU

  SARAJEVO, 14. augusta (FENA) – Na upravo održanoj IX balkanskoj smotri mladih autora stripa u Leskovcu (Srbija), 1. mjesto u kategoriji najbolji scenarij za strip pripalo je autoru stripa iz Bosne i Hercegovine Filipu Androniku.

  Manifestacija je održana od 3. do 5. augusta uz učešće autora iz zemalja regije, dok su samom susretu prisustvovali crtači stripova iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

  Filip Andronik, rođen 1981. u Sarajevu, bavi se crtanjem stripova već niz godina. Vlasnik je prve bh. web stranice posvećene stripovima i zajedno s Emirom Pašanovićem pokretač je Družbe BH Strip Crtača i Čitača “Stripopeka”.

  Strip s kojim je Filip pobijedio zove se “Amnezija”. To je parodija na stripove o superjunacima. Junak stripa Amnezija pati od problema pamćenja i zaboravlja radnju iz jednog kadra u drugi dovodeći se u urnebesno smiješne situacije.

  “Amnezija” je do sada objavljen u Hrvatskoj u prestižnom strip magazinu “Q strip” te Srbiji. Bh. publici je poznat sa izložbi radova autora te iz povremenog objavljivanja u magazinima malog tiraža.

  Pobjeda na smotri stripa u Srbiji i niz dosadašnjih objavljivanja čine “Amneziju” trenutno najboljim bh. stripom.

  (Fena) fi

Comment pages
 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: