Početna > Linkovi, Tekstovi > KOMIKAZEN: Treći međunarodni festival stripova o stvarnosti

KOMIKAZEN: Treći međunarodni festival stripova o stvarnosti

25 Septembra 2007.

Kartografija europskih stripova

Obavijest za medije br. 1, Ravenna, 14.09.2007. godine

Od 12.10. do 13.10.2007. godine, najvažniji evropski magazini stripova i „underground“ festivali će biti predstavljeni u Ravenni.Manifesto Komikazen 2007

Treći međunarodni festival stripova o stvarnosti će otvoriti radionica u kojoj će učestvovati autori i promotori iz cijele Evrope. Autori dobro poznatih magazina kao što je Strapazin (Švicarska), Babel (Atena), Glomp (Finska), Chili Com Carne (Portugal) i projekata iz novih članica Evropske Unije, kao što je Rumunija, u smislu aktivnosti magazina Hard Comics i različitih festivala, će učestvovati na sastanku u Albergo Capello u Ravenni. Zajedno s njima, po prvi put u Italiji, mlade autore Stripopeka Inicijative, družbe strip crtača i čitača iz Sarajeva, predstavit će Ines Dedović, čiji će radovi biti i izloženi zajedno sa radovima Filipa Andronika na glavnoj izložbi festivala pod nazivom „Kartografija evropskog stripa“ u Nacionalnom muzeju Ravenne od 13.10. do 15.11.2007. godine.

Osim izložbi i predstavljanja izdavača iz cijele Evrope, treba naglasiti i predstavljanje italijanskog izdanja knjige „Martin Luther King“, autora Ho Che Andersona iz Kanade, jednog maestralnog biografskog djela, koje prati sve događaje vezane za život ovog afričko-američkog lidera. Pošto se smatra najbitnijom grafičkim romanom nakon „Mausa“, ovo je knjiga koja se dotiče granica političkog eseja, biografije i romana.

Na posljednji dan festivala 13.10. dodjelit će se nagrade GAER izbora (Giovani Artisti dell'Emilia Romagna), koje su osvojili mladi autori Marino Neri (iz Modene) i Leonardo Guardigli (iz Massa Lombarda – Ravenna). U istim prostorijama bit će i izložba „Honey Talks“, koju je organizirao slovenački magazin „Stripburger“ i koju promoviše Slovenački Kulturni biro. U ovom projektu su učestvovali Anke Feuchtenberger, Danijel Žeželj, Rutu Modan, Matthias Lehmann i mnogi drugi umjetnici.

Festivalski događaji 13. oktobra će se održavati istovremeno sa Festivalom Notte d'Oro, koji organizira Općina Ravenna i vlasnici prodavnica u gradskom centru. Umjetnici će moći obići grad, gledati video prezentacije i doživjeti razna iznenađenja, jer Ravenna će biti otvoreni grad do zore.

Za biografije i informacije o festivalu, autorima koji će biti izloženi i gostima kontaktirajte:

www.mirada.it/komikazen
info@mirada.it tel. +39.0544 217359 ili +39 346 4925633

Advertisements
%d bloggers like this: