Početna > Tekstovi > Šta su propustili oni koji sinoć nisu bili na promociji Bilalovog albuma

Šta su propustili oni koji sinoć nisu bili na promociji Bilalovog albuma

23 Novembra 2007.

Iskreno – propustili su dobru zajebanciju, da prostite na izrazu. Promocija je bila potpuni promašaj i jedini spas u istoj bilo je zbijanje šala na račun organizatora. Iz sigurnosti predzadnjeg reda u publici, doduše. Šta mogu kada nije bilo pitanja iz publike! A baš sam se bio pripremio sa par pitanja tipa “zašto trilogija ima četiri albuma” i slično.

Uglavnom, na bini su sjedili Boris Stapić, Enki Bilal, Ahmed Burić, prevoditeljica i Muhamed Kafedžić. Ahmed Burić ironično se našalio na početku predstavivši događaj kao komemoraciju – što je zahvaljujući njegovoj moderaciji i postao. Pitanja kao “zašto su vaši junaci tako usamljeni” te “recite nam o boli koju oni osjećaju” neodljivo su podsjećala na skeč iz Nadrealista – “Apstrakcija filmskog izraza kao jezika specifikuma, i apstrakcija umetnickog akta uopste, dejure, predstavlja jednu vrstu sakralne ratifikacije…” . Spominjanje Busha i Bin Ladena u odgovorima stvarno je tražilo da neko ustane i kaže “ali to nije tema današnje emisije!”

Koja riječ i o publici. Publika je bila podjeljena u 3 kategorije.
Prva kategorija – crtači stripova. Nas je tamo bilo 1% (iako je od toga bilo dosta onih koji crtaju stripove jednom u 4 godine kada se Bilal pojavi u Sarajevu) .
Druga kategorija su bili oni koji su očekivali neki domjenak poslje i ostali razočarani činjenicom da ga nije bilo. Njih je bilo 49%.
I treća kategorija, posjetitelji koji su iz kurtoazije došli na prezentaciju. Njih je bilo 50%.

Poslje govorancije usljedila je projekcija osmominutnog filma o Enki Bilalu.
Bez titlova.

Poslje 8 minuta tog filma koji niko nije razumio, pola sale je izašlo ne želeći riskirati 50 minuta bez titla drugog filma (Kinomonstruma). A to je pak kompilacija Bilalovih prošlih filmova bez smislene priče i radnje i… smisla uopšte!

Tu smo se i ja i Emir digli sa projekcije i u holu ugodno pročakulali sa Majom koji nam je rekao da su i u školi u kojoj radi dobili dopis o Konkursu za najbolju strip ilustraciju.

No dobro, očigledno je da nam se manifestacija nije svidjela. Danas počinje CRŠ pa nam je malo nejasna ideja da u Sarajevu gostuje crtač stripova u vrijeme kada je u Zagrebu sajam stripa. Oni koji mogu otići će u Zagreb (npr. Emir) a mi koji ostajemo (npr. ja) teško da će utjehu naći u razgovoru sa Bilalom.

Advertisements
Kategorije:Tekstovi
 1. Flik
  28 Novembra 2007. u 12:53

  Fino je vidjeti da Damira i Muhu, crtače stripova i voditelje nekadašnje škole stripa, na ovoj stranici. Izložba BH stripa, konkurs i nebrojeni nastupi u medijima nisu mogli da ih navedu da posjete našu stranicu ili da se priduže našoj družbi – ali jedan komentar o promociji jeste. Kul!

  Nije mi jasno zašto se Damir “natakario” na mene kada on nije spomenut u tekstu i uopšte nije učestvovao u promociji – niti je sjedio na bini niti je njegov album predstavljen.
  I zašto napada mene kada i drugi posjetioci promocije djele moje mišljenje. Npr. ovaj http://10km.blogger.ba/arhiva/2007/11/23/1235120

  Ali nudim ti priliku za revanš – dogodine planiramo novu izložbu BH stripa pa možeš slobodno da iskritikuješ taj događaj do mile volje. Potrudićemo se da napravimo što veći događaj kako bi imao što više materijala za pisanje.

  Usput, uspjeli smo pitanja koja smo htjeli postaviti Bilalu na promociji postaviti lično. U sklopu intervjua koji je dao jednom domaćem magazinu postavljena su mu i naša pitanja (“zašto četiri albuma u trilogiji” i druga) , pa sad samo trebamo sačekati da magazin izađe iz štampe.

 2. Muha
  28 Novembra 2007. u 12:12

  Andronikovi komentari su uvijek isti, sve shto on nije radio i ne spominje se njegovo ime ili velicha njegov lik, je za kurca 🙂
  Bio bi iznenadjen da je bio zadovoljan promocijom
  teshko se osloboditi trauma iz djetinjstva

 3. damir šauli
  28 Novembra 2007. u 11:30

  predlažem ti da se nađemo kad god i gdje god hoćeš hoćeš

  bolesnici retardirani

  moja asresa je trg nezavisnodti 6/1
  mob. 061 912 523

  edit by Emir: Pizda ti materina, koga ti zoveš retardiranim, najebem ti se čitave familije? Poserem ti se na svaki strip i tu tvoju adresu, ako ti nećeš normalno komunicirati, majmune jedan, onda NEĆEŠ OVDJE NI PISATI! Šta ti misliš, da je ovo blogger ili kakav forum, pa da ću trpiti svakog miša koji dođe sa ulice da meni ili nekom suradniku prijeti i vrijeđa, govnaru jedan mali, nepismeni?! Moj mob. je dostupan na ovoj stranici i slobodno mi se javi kad god poželiš sastanak, ali ja, “retardiran” kakav sam, nemam nikakvu namjeru prozivati “momčinu”, koji dolazi i prdi u tuđu prćiju a svoje nije ništa završio.

 4. 27 Novembra 2007. u 19:42

  Svi će planovi biti objavljeni na vrijeme, nemaj brige. 🙂 Meni je to bio cilj otkako smo krenuli sa svim ovim aktivnostima, pa ćemo vidjeti koliko uspijemo napraviti za godinu i par mjeseci.

 5. 27 Novembra 2007. u 16:06

  @Emir. Da, mali al’ odmjeren sajam stripa, i mozda animacije i slicnih grana umjetnosti.

 6. Damir Sauli
  27 Novembra 2007. u 10:42

  ako je … filip andronik učestvovao u poseravanju promocije. onda je sve ok.

  znači da je manifestacija prošla dobro:

  edit by Emir: vrijeđaj po drugim stranicama ili u lice ako si tolika muškarčina.

 7. 26 Novembra 2007. u 0:40

  Sarajevo nema šta ponuditi da napravi sajam šljiva a kamoli stripova.
  Ali ne zadugo… 😉

 8. 25 Novembra 2007. u 18:32

  Je l’ ima Saraj'vo sajam stripa?

 9. 24 Novembra 2007. u 6:05

  Ma meni bi bilo drago da sam mogao doci, ‘nako reda radi…

 10. 23 Novembra 2007. u 17:00

  Au shit pa to je bilo juce! Ono… kakva strip scena takva prezentacija i docek i ocekivanja od Enkija Bilala!

Comment pages
 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: