Početna > Konkursi, Tekstovi > Pobjednici konkursa za Najbolju Strip Ilustraciju 2007.

Pobjednici konkursa za Najbolju Strip Ilustraciju 2007.

11 Januara 2008.

Pokrenuvši takmičenje među crtačima sa idejom da vidimo ko od nas (naj)bolje crta očekivali smo da će radove na konkurs poslati sve sami strip crtači, odnosno, autori i autorice koji su odlučili da se stripom bave kroz život. No čudna stvar se desila – na konkurs se odazvalo svega troje autora za koje znamo da crtaju stripove. To su Ikonić Predrag, Milorad Vicanović Maza, Slipčević Miroslav i Ademir Šabić. Ostatak radova došao nam je od nepoznatih autora iz Bosne i Hercegovine kao i od učenika osnovnih i srednjih škola. Potonji su pak poslali veliki broj originalnih tabli stripova.
Sve ovo pred nas je postavilo problem podjele nagrada.

Nakon više dana došli smo do rješenja koje će, vjerujemo, svima odgovarati. A ono je malo drugačije od najavljenog.
Pošto nismo dobili ni jednu uistinu profesionalnu strip ilustraciju nacrtanu od amatera ili profesionalca odlučili smo ne dodjeliti glavnu nagradu za najbolju strip ilustraciju 2007. Konkurencija profesionalnih strip crtača nije bila velika pa smatramo da dodjeljivanje dviju nagrada među trojcom prijavljenih strip crtača nema smisla. S druge strane, dodjeliti nagradu za najbolju strip ilustraciju nekome ko je u sat-dva nacrtao ilustraciju također nije fer – ovaj put prema profesionalcima. Titula najbolje strip ilustracije u protekloj godini vrijedna je titula i istom se ne može okititi rad koji je eto “najbolji od pristiglih radova” kada znamo da u Bosni i Hercegovini ima mnogo boljih strip ilustratora.
Samo očigledno do njih nije došla informacija o konkursu.

Umijesto glavnih nagrada odlučili smo podijeliti četiri nagrade za trud i zalaganje u cilju promocije stripa i strip kulture među mladima. Fond nagrada se time djeli na 4 ravnopravna dijela, te će tako hrpu stripova kući ponijeti, ne nužno ovim redoslijedom:

 1. Nemanja Škorić iz Novog Grada za ilustraciju Elektre i Dare Devila
 2. Amra Goro iz 8. Osnovne Škole Ilidža za ilustraciju Paje Patka sa natpisom Miki Maus
 3. Merima Omanović iz Mješovite Srednje Ugostiteljsko Turističke Škole u Sarajevu za strip “Harley Quinn, Poison Ivy i Robin” (tabla 1, tabla 2 i tabla 3)
 4. Nedim Sudić iz Mješovite Srednje Škole Hadžići za strip o zatvorenicima

Osim ovih autora plakete za učestvovanje na natječaju dobijaju i autori koji su nas oduševili radovima:

– Učenici 9. Osnovne Škole Ilidža Adelisa Vreto, Elma Rizvo, Irfan Kojović i nepotpisani autor/ica imaju tehniku radova na tragu Georea Seurata – nešto što nismo očekivali vidjeti među osnovnoškolcima;
– Uvrnuti humor i predanost detaljima koji ilustruju našu svakodnevnicu, u stripu Irene Bašić (uvod, tabla 1 i tabla 2) iz Mješovite Srednje Ugostiteljsko Turističke Škole u Sarajevu, nasmijao nas je do suza,
Strip Dženane Brkić, iz 9. Osnovne Škole Ilidža, nam se sviđa ako ništa onda zato jer ima dobru dječiju priču, jer je u boji i jer vam zadnji oblačić sa tekstom mora izmamiti osmjeh na lice
– Braća Dizdar, Adnan i Amar, rade odlične manga crteže Dragon Ball likova, a
Avanture Malog Flopija Asmire Alispahić iz Mješovite Srednje Škole Ilijaš, bi smo rado pratili u nekim novinama ili kao web-strip.

Sve ostale prispjele radove možete pogledati u galeriji gdje su isti razvrstani po autorima tj. školama iz kojih su poslani.

Dok nismo vidjeli radove svih ovih autora smatrali smo čitanje Zagora 20 godina najgorom stvari koja se mogla desiti BH stripu. No, sada vidimo da je nedostatak ikakvih stripova još veći problem – među preko 140 radova koje smo dobili ima jako puno junaka iz stripova koje smo još i mi čitali kao djeca. Žao nam je što djeca danas nisu u stanju upoznati se sa nekim novim strip junacima. Stoga ovogodišnju nagradu i djelimo prvenstveno djeci, kako bi smo ih motivisali da se nastave zanimati za stripove.

Dodjela nagrada održati će se 19. januara 2008. godine u 12:00 sati u prostorijama Knjižare Zorro (kod Robne Kuće) u Sarajevu.

Ovim putem molimo sve gore spomenute autore da nas kontaktiraju pošto imamo samo kontakt adrese škola u kojima zbog zimskog raspusta sada nema nikoga. Također, ukoliko neko zna dotične autore iz gore spomenutog razloga bi smo cijenili ukoliko bi ste im prenijeli informaciju o terminu dodjele nagrada.

Advertisements
Kategorije:Konkursi, Tekstovi Oznake: , ,
 1. 17 Juna 2009. u 20:12

  Paa, ne baš. Posebno smo bili obradovani tvojim radom no nagrade su dobili četvero gore naznačenih učesnika.

 2. Asmira
  16 Juna 2009. u 19:51

  eh ja tek sad procitala da sam dobila nagradu,niko mi nije bio prije rekao…

 3. 11 Januara 2008. u 15:10

  Nadam se da sam dosljedno ispravio prvu omašku, i naravno da smo zahvalni i Mazi na izdvojenom vremenu.
  Inače, mi organizujemo dodjelu za autore koji su nešto osvojili, ali to ni pod kojim uslovima ne znači da je zatvorenog tipa. Zaista bih volio da i ova mlađa raja upozna svoje kolege i čuju iz prve ruke iskustva koja ste prikupili kroz to desetljeća koliko ste stariji od njih. 😛

 4. 11 Januara 2008. u 14:05

  Nagrade su otišle u prave ruke, kakvo ba izvinjenje 😉 Samo vidim da Maza nije pomenut, a ja sam to naglasio u mejlu.

  A daleko si od istine, stvarno, ja sam stari Manarin fan 😛

 5. Flik
  11 Januara 2008. u 14:00

  Peđa, izvini što nisi dobio nagradu. Poslao jesi najprofesionalnije radove ali pošto djelimo stripove a djeca su se ovoliko potrudila vjerujemo da ćemo ih obradovati nečim što do sada nisu nikad vidjeli. Da ti dobiješ Judge Dreddov strip vjerovatno bi rekao “Joj, kud to, što nije potpisani Sin City!” Heheheh, jesam daleko od istine 🙂

 6. 11 Januara 2008. u 13:50

  Samo da napomenem (a to sam napisao i u biografiji) da su dvije ilustracije koje sam poslao nastale u saradnji sa Miloradom Vicanovićem Mazom 😉

 7. andedmen
  11 Januara 2008. u 11:42

  Bravo!!!
  Živim u Kanadi i često otvorim vašu stranicu.
  Ovo je OK. Pa djeca su vojska najjača!!!

 1. 28 Oktobra 2008. u 9:45
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: