Početna > Konkursi > Konkurs za Drugu izložbu BH strip crtača!

Konkurs za Drugu izložbu BH strip crtača!

6 Februara 2008.

Sada veselije vijesti. Po drugi put u isto toliko godina, STRIPOPEKA Družba BH crtača i čitača stripova otvara svoj godišnji

KONKURS

za Drugu izložbu BH strip crtača, Sarajevo 19.4. – 26.4.2008. godine

 

U konkursu postoje samo dva ograničenja. Prvo je da su autori državljani Bosne i Hercegovine. A drugo da svojim radovima ne vrijeđaju nikoga po bilo kojoj osnovi.

Sve ostalo (a to znači sve ostalo) je dozvoljeno. Strip je medij koji je slavu stekao nesputanim grafičkim prikazom svih mogućih žanrova i želimo autorima dati do znanja da niti jedan od njih neće biti cenzurisan.

Radovi kojima konkurišete za ovu izložbu moraju biti drugačiji od prošlogodišnjih. Ponavljanja radova nema sem ukoliko ste na prošloj izložbi predstavili prve stranice stripa koji ste završili u ovoj godini.

Pošto smo vas navikli iznenađivati, sljedeći dio ste morali očekivati, a ako niste, onda ćete znati za ubuduće. Ove godine, pored izložbe, Stripopeka Inicijativa priprema i prvo izdanje naše Družbe, koje još uvijek planiramo pod radnim nazivom „Katalog Druge izložbe BH strip crtača 2008“, a čija tema će biti, i obratite pažnju:

„Nije li to čudno?“

Dakle, na konkurs možete poslati svoje likovno predstavljanje teme u bilo kojem obliku – želite li prijaviti fantastični strip kroz koji se provlači gore spomenuta tematika ili pak ovu rečenicu želite/možete uključiti neki strip vama draže tematike – izbor je na vama. Uslov je dakle da je vaš strip moguće opisati rečenicom “Nije li to čudno?”

Mi bi smo željeli dobiti što duže stripove. Ukoliko ste u mogućnosti prijaviti strip od preko 10 stranica na konkurs mi ga nećemo cenzurisati i skraćivati. S druge strane, ako vaša ideja staje na jednu stranicu i to ćemo prihvatiti. Ograničenja na količinu svih radova nema i niti jedan kvalitetan rad neće biti izostavljen nauštrb drugog.

Dimenzija radova je proizvoljna – od onih minijaturnih do ogromnih. Crtačka tehnika je također proizvoljna. Možete crtati na čemu želite čime želite. Broj prijavljenih radova po autoru je neograničen.

Od autora ne tražimo originalne radove već kvalitetne kopije ili, još bolje, skenirane radove. Radove koji budu poslani u neupotrebljivom formatu nećemo uvažiti bez obzira na kvalitetu likovnog izraza autora.

Katalog radova, zbog standarda štampe, uključivati će samo crno-bijele, kvalitetno nacrtane, odnosno skenirane radove. Stoga upozoravamo autore da ne unište mogućnost objavljivanja radova lošim kopiranjem istih ili nedovoljno jasnim crtežom. Uprite tim olovkama, slobodno se raspojasajte sa tušem jer Stripopeka ne želi korigovati vaše radove – kakve nam pošaljete takvi će biti objavljeni. Sva boja koju nanesete biće odštampana u sivim tonovima pa preporučujemo reduciranje ili potpuno izbjegavanje iste.

To rečeno ne znači da ne smijete poslati radove u boji. Naprotiv, željeli bi smo vidjeti i kako kolorišete crteže. Radovi u boji neće biti uključeni u katalog ali će biti izloženi na izložbi (naravno, ukoliko zadovolje kvalitetom).

Radove možete slati na adresu.

Stripopeka
Za Drugu izložbu BH strip crtača 2008
Ivana Gorana Kovačića 12.
71000 Sarajevo

Skenirane radove u rezoluciji od 300 dpi možete poslati na CDima na gore naznačenu adresu ili putem e-maila na adresu stripopeka@gmail.com.

Na poleđini radova obavezno napišite vaše ime i prezime, adresu i neki vid kontakt informacije (telefon i/li e-mail). Nebi bilo fino da na izložbi piše “nepoznati autor” ispod vašeg rada pa stoga provjerite da li ste potpisali svoje radove.

Dakle, za izložbu šaljite kakve želite radove dokle god su novi, ali ako želite da uđete u našu knjigu morate pripremiti crno-bijeli strip na zadatu temu, na što više stranica (vidite kako smo fini? Ne kažemo da mora biti najmanje 5 strana) jer nam je namjera napraviti što deblje i što kvalitetnije izdanje.

Rok za slanje radova na oba dijela konkursa je 05. april / travanj 2008. godine!!!

Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti na telefon 062 386 827 ili putem elektronske pošte na adresu stripopeka@gmail.com.

Advertisements
 1. 20 Februara 2008. u 20:58

  Hajde lijencino budi vrijedan 😀

 2. 20 Februara 2008. u 20:24

  Javno prozivanje 😦
  Ocekuj ovih dana dok u TZ pronadjem kakv golem skener 😀

 3. 19 Februara 2008. u 10:00

  Vidim ja da je tebi do zajebancije… gdje je taj drugi strip od 20 strana. 😛
  Ništa ne fali Bonelli formatu, samo će više privući pažnju knjiga od 90 strana na A4 formatu (kao npr. Giganti 🙂 ) nego u B5, je li… a i naslovnica koju planiramo definitivno zaslužuje veličinu.

 4. 19 Februara 2008. u 9:27

  Šta fali i Bonellijevom formatu ? 😀 Bitno je da za početak izađe 😀 i da naravno bude koliko toliko kvalitetnih i svježih radova 😀
  a jesam nabac'o ovih smjesha :D…

 5. 12 Februara 2008. u 9:02

  A4, B5, C8… you sunk my battleship! 🙂
  Dakle, format je još uvijek otvoren jer nismo sigurni koliko ćemo para na kraju dobiti za to, pa se nekako prilagodite toj varijanti da stranice po potrebi smanjimo na onaj Bonelli format (jer mi se čini da je to u ovom trenutku najrealnije očekivati…).

 6. h
  11 Februara 2008. u 21:54

  A4?

 7. 11 Februara 2008. u 17:44

  Naravno! Ja sam već metn'o poziv na UPPS forum kad već vi niste 😛 😛 😉

 8. 11 Februara 2008. u 9:04

  Hvala, i mi se nadamo da ćemo imati tvoju podršku kao i do sada. 😉

 9. 11 Februara 2008. u 0:23

  Super stvar! Drago mi je da STRIPOPEKA INICIJATIVA održava kontinuitet. Nadam se da će na drugoj izložbi da bude još više radova i autora! Srećno 😉

 10. 6 Februara 2008. u 20:54

  Što više stranica ? he he he he 😀

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: