Početna > Akcija, Tekstovi > Spomen obilježje Karimu Zaimoviću 1971 – 1995

Spomen obilježje Karimu Zaimoviću 1971 – 1995

15 Februara 2008.

Ili iz teksta peticije:

Sarajevo, kakvo god bilo, nikad ne smije zaboraviti ljude poput Karima Zaimovica, za kojeg znamo kakav je bio. Sjecajmo se! Karim Zaimovic

15. avgusta 1995., u jednoj od sarajevskih ulica, granatom sa brda ubijen je Karim Zaimovic, mladic kojeg je i bivsa Jugoslavija poznavala kao zaljubljenika u strip umjetnost. Rat je proveo u Sarajevu, te u magazinu “Dani” pisao o stripu, ali i o svom gradu u koji je, sigurni smo, bio podjednako zaljubljen. Vrijeme je da pokazemo da Karima, i sve one slicne njemu, nismo zaboravili. Znajuci kolika je bila njegova ljubav spram strip junaka (Corto Maltese je bio na prvom mjestu), ali i prezir spram socrealistickih spomenika, predlazemo da se u jednoj od sarajevskih ulica napravi obiljezje koje bi “spojilo Cortoa i Karima”.

Nasi potpisi bi trebali biti tek znak onima koji mogu i trebaju uciniti sljedeci korak. Dosta je ovaj grad slavio pogresne “heroje”.

Hvalevrijedna inicijativa i svakako svi trebamo staviti potpis na peticiju, pa uspjela-neuspjela, da se zna da je nekom stalo.

Advertisements
%d bloggers like this: