Početna > Tekstovi > Nije li ovo čudno [update]

Nije li ovo čudno [update]

16 Februara 2008.

[Update] Samo da dodamo odgovor na naš tekst ispod, jer treba znati da je osim dizajnera/animatora/crtača stripov, gospodin Tuzlić i advokat, i ima autorsko pravo u  malom prstu:

postovani pocetnici
ocito je da ne poznajete zakon koji se odnosi na likovna rjesenja i na
internet zakone u zemlji u kojoj se nalazi server na kojem je  vas web
jer ocito je da bjezite od odgovorosti koju treba da prihvatite

s postovanjem

berin tuzlic

Maloprije provjerim naš poštanski sandučić kad u njemu pismo od Berina Tuzlića, autora stripa Java . Isti prenosim u cjelosti:

Name: berin tuzlic
Email: berin@viamedia.ba
Website:

postovani
ako u roku od 24 sata ne skinete informacije koje se odnose na moje ime po merickim zakonima pod koji spada i vas web sajt pokrenut cu krivicnu prijavu proyiv odgovornog lica

berin tuzlic

Pošto sam ja, Filip Andronik, napisao tekst o stripu Java red bi bio da ja i odgovorim gospodinu Tuzliću na ovom veoma ljubaznom i profesionalno napisanom pismu.

Ovo je internet prezentacija družbe BH ljubitelja stripa i na njoj se objavljuju radovi i tekstovi koji imaju veze sa to dvoje – stripovima i Bosnom i Hercegovinom. Pošto je Vaš uradak stripovskog karaktera a objavljen je u Bosni i Hercegovini, mi smo objavili tekst o istom. To što smatramo da je Vaš album loše pripremljen i loše nacrtan, je naše mišljenje i mi imamo pravo na njega jednako kao što i Vi imate pravo napisati osvrt na naše radove izložbe ili buduća izdanja. Uopšte ne vidim razlog zbog kojeg bi smo mi morali skloniti teskt o albumu sa naše stranice. Pozitivna i negativna kritika je sastavni dio posla strip crtača.

Darko Macan, neuporedivo veće ime u stripu od Vas gospodine Tuzliću, prilično je oštro kritikovao moj i Emirov strip “Motivi” pa mu mi nismo slali ovakva pisma.

Osvrt druge polovice Stripopeke, Emira Pašanovića:

Dragi gospodine Tuzliću, da ste u prolazu upoznati sa pravom i pravnim odredbama, znali biste da se protiv blog provajdera, kao što je WordPress.com, ne može podnositi bilo kakva vrsta parnice za sadržaj stranica njihovih korisnika. Ukoliko, dakle, smatrate da je bilo ko povrijedio prava Vašeg lika i djela, možete da tužite tu osobu ili organizaciju, ne WordPress.

Ako Vam koncept lične odgovornosti za ono što postavljate online ili na drugi način (npr. putem animiranih skečeva) plasirate široj publici, i dalje nije u potpunosti jasan, uputit ću Vas na sljedeći link:

http://wordpress.com/blog/2007/08/19/why-were-blocked-in-turkey/

Pogledajte protiv kolike je zločinačke “mašine” WordPress.com stao i istrajao do te mjere da su turski sudovi zabranili posjete stranicama te domene. I mislite da bi zbog Vašeg imena i (provjereno, kaljavog) ugleda, ti ljudi rekli “Stop, Stripopeka!”?

Molim Vas, dakle, obratite se tim mladićima sa ovakvim i sličnim prijedlozima, možda se neko usput i nasmije, kome već nije žalosno do koje mjere ljudsko licemjerstvo može pasti.

Za kraj, želim Vas obavjestiti da NI PO KOJU CIJENU informacije o Javi i Vašoj kreativnosti, neće biti uklonjene sa stranice, a Vi se slobodno nastavite jednom pravniku (da, ukoliko Vam nije jasno, Filip i ja stojimo iza svega što objavimo ovdje, i možete provjeriti da ja uistinu jesam diplomirani pravnik) busati “američkim” pravom. Hvala na pažnji i neminovnom prometu koji ćete donijeti ovoj stranici, svako dobro u prestojećim parnicama povodom krađe sadržaja (srećom, drugih, a nisam siguran koliko će to potrajati) stranica mnogo impozantnijeg imena i značaja od naše.

Svako dobro,

Filip Andronik
Emir Pašanović
Stripopeka Inicijativa, neformalna družba ljubitelja i crtača kvalitetnih stripova i animacija
Advertisements
 1. 21 Februara 2008. u 10:16

  Stripoteka, magazin koji referišete, i dan danas izlazi i gotovo da je isto uspješna kao ranije – dakle distribuira se i u BiH, koliko je meni poznato, ne ide na kioske jedino u Sloveniji.
  StripOpeka je stranica i inicijativa kojoj je cilj višestruk:
  – da predstavlja pokrovitelja svim strip entuzijastama i autorima (hint: opeka);
  – da se preko ove stranice ti autori Peče (hint: Peka);
  – da bude svojevrsni domaći omaž tom magazinu koji toliko hvalite, uz koji smo svi odrasli, a da niste počeli srati po našem radu, ne biste znali ni da izlazi još uvijek;
  – da ljude VRATI stripovima, pa makar koristeći tako “niske trikove” kao što je typosquatting ili kako si već rekao.

  Dakle, dođite 19.4. na otvaranje izložbe i na prateće događaje, gdje ćete moći i upoznati sadašnjeg izdavača Stripoteke – izdavačka kuća “Marketprint” iz Srbije, te se njemu požaliti na to što ih neko “kopira”.

 2. 21 Februara 2008. u 0:33

  http://tehnikalije.blogger.ba/arhiva/2008/02/20/1392748

  Da budemo nacisto, plagijatori mi se gade, ali jednako mi se gade i Typosquatting smradovi.

 3. 18 Februara 2008. u 14:14

  Hmmm, ne bi smjela se vrtiti, otiđi na flaviov blog jer on to detaljnije obrađuje: http://ukradiideju.blogger.ba/

 4. Rip
  18 Februara 2008. u 12:02

  HAHA!! Odlicno! svaka cast na ovim odgovorima. Vidim po ovom Berinovom mailu da je covjek i nepismen. Znaci imate posla sa nepismenim plagijatorom!!:)
  Sta se desilo sa onom animacijom, jer sam primjetio da se jos uvijek vrti na MTV-u?

 5. 17 Februara 2008. u 15:09

  Grazie, Flavio, a evo možeš slobodno staviti i njegov odgovor na ovaj naš email. 🙂

 6. 17 Februara 2008. u 14:11

  Filipe i Emire. Post je upravo postan na moj blog i ovo nema smisla. Kakav americki zakon. CEga ba. Da kod njega je americki zakon prebicu te ko macku hahahahaha.

  Samo tako lijepi moji. ima ona stara izreka “Cuko koji laje ne ujeda”

  Sve dobro prijatelji 😀

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: