Početna > Tekstovi > Još jedno priznanje za BH strip!

Još jedno priznanje za BH strip!

7 Jula 2008.

Proteklog vikenda, u periodu od 4. do 6. juna, u Leskovcu, Srbija, održana je jubilarna X BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA. Na najvećoj manifestaciji ove vrste na Balkanu gostovali su autori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Grčke. Preko stotinu autora poslalo je svoje radove na konkurs te tako pokazalo da strip unatoč velikim pretnjama video igara i računara i dalje postoji. I ne samo da postoji već zahvaljujući autorima poput ovih ima pred sobom blistavu budućnost na ovim prostorima.

Ono po čemu je ova smotra značajna za bosanskohercegovački strip je druga uzastopna nagrada koju na njoj dobija jedan autor iz BiH.

Prošle godine je prvo mjesto za najboljeg mladog strip scenaristu osvojio je Andronik Filip iz Sarajeva sa svojim stripom „Amnezija” a ove godine je nagrada za drugo mjesto u kategoriji najboljeg mladog strip crtača otišla u ruke Miroslavu Slipčeviću Mimiju iz Bihaća.

Znajući da je bavljenje stripom u Bosni i Hercegovini posao koji graniči sa nemogućim autorima puno znači da ih u drugim državama cijene – kad već neće u domovini. I ne samo autorima koji osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima već i svim drugim strip crtačima kojima ovakve vijesi pružaju novi podsticaj u radu. Nadamo se da će ovakva priznanja našim autorima pomoći promociji strip kulture u BiH i da će iduće godine još više mladih autora konkurisati na XI BALKANSKOJ SMOTRI MLADIH STRIP AUTORA.

Na ovogodišnjoj smotri iz Bosne i Hercegovine su prisustvovali strip autori Milorad Vicanović Maza iz Laktaša, organizator SAJMA STRIPA u Laktašima i Filip Andronik, organizator godišnje IZLOŽBE BH STRIP CRTAČA iz Sarajeva.

Radove Miroslava Slipčevića možete pogledati na njegovom blogu
http://mimicortazar.blogspot.com/
Više podataka o njemu možete pronaći ovdje:
http://upps-sajt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=461&Itemid=2

Miroslavov kontakt:
mimicortazar@yahoo.co.uk

Advertisements
 1. admir
  8 Jula 2008. u 16:45

  Super. Baš mi je drago. Čestitke i od mene 😀

 2. 8 Jula 2008. u 14:37

  Bio sam tako umoran poslje 10 sati vožnje autobusom iz koje sam otišao pravo na posao da sam jedva prisbno napisao ovaj tekst (koji su danas prenijele sve medijske stanice tako da kupite današnje novine). Znao sam da si organizovao nešto na ‘s’ ali se nisam mogao sjetiti šta. Sajam nije tako daleko kao npr. Svemirska stanica 🙂

  Usput, je li Mimi dobio nagradu za strip “Nije li to čudno”? Hej, pa to je strip urađen za naš ovogodišnji konkurs! Kuuuul!

 3. Rip
  8 Jula 2008. u 9:18

  ljudi, svaka cast.ovo je izgleda fino krenulo… cestitam mimiju na nagradi.

 4. maza
  7 Jula 2008. u 20:56

  Sto bi rekao Filip…Festival u Laktasima i nije neki festival, ja bih dodao da nije ni to ni sajam nego salon a bilo bi mozda i najbolje reci da je to druzenje crtacai i ljubitelja stripa. Neki dan na leskovackoj televiziji sam hrabro izjavio da je Smotra u Leskovcu jedan od krivaca za ozivljavanje scene u BiH i nadam se da cete se sloziti samnom. Bilo bi lijepo da iduce godine predstavimo BiH strip jednom lijepom izlozbom na XI smotri.

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: