Početna > Minja > Ko je Leslie ?

Ko je Leslie ?

7 Jula 2008.

NIŠRO Dečija Knjiga je u predratnom periodu ( kad se već tako mjeri vrijeme ) izdavao Ninđa romane. Upečatljivo plavih korica, odličnog dizajna i zanimljivog načina pisanja, ovi su romani ( heh, koje su zvali “pisanim romanima” ) bili toliko popularni da nije bilo čovjeka koji na spomen imena Leslie Aldridge nije pognuo glavu u znak poštovanja prema jedinom Amerikancu koji je uspio proniknuti u najčuvaniju tajnu drevnog Japana – tajnu ninji.

Bio je to čovjek koji se sedamdesetih, na prljavim ulicama San Franciska, borio protiv organiziranog kriminala, običnih kabadahija i drugih ninji ( autoru je u sjećanju posebno ostala bitka na brodu “Samanta” gdje se Leslie susreo sa ostarjelim ninjom, nakon što su ga seksualno mučili ). Ovaj džepni roman, obilovao je scenama u kojima krv bespotrebno štrca na sve strane, ispadaju crijeva a glave lete na sve strane. Ponekad, kad se prisjetim opisa scene zabadanja šurikena u lijevo oko ( zašto baš to ? ) prosto se naježim i pomsilim na kakvim je sve travama bio Derek Finegan ( aka Brana Nikolić, mada je sve to na tankim nogama sumnje, ko je uopće pisao ovaj strip – pa je i to bila privlačnost više prema ovom ninđi ) dok je pisao ovakve strahote.

Inače, Leslie je bio vijetnamski veteran, kojeg je neki revnosni stražar srezao mitraljezom pa je on završio u školi za ninje gdje ga je doveo Sensei Tanaka. Kako, otkud, nikad nije objašnjeno. Jedino što je poznato iz tog perioda jeste njegov suparnik Fukuoka koji je izgubio glavu od mističnih ratnika za vrijeme jedne tuče. Ostali učesnici ovog romana bili su Tabasko Pit i Sumiko ( jedna, khm, jako zanimljiva djevojka sa golemim grudima, koja bi se uvijek našla negdje nasamo sa svojim Lesliem pa bi se Ninđa roman u pet minuta transformisao iz romana o borilačkim vještinama u remek djelo herotičnosti ). Tabasko je bio Australac koji je volio pivo, šoru, šegu i ševu a ninji je dobro došao kao pouzdan partner na kojeg se uvijek mogao osloniti. Sumiko je bila zadužena za odmor ratnika u hladu.

Bio je to Američki ninja prije Dudikoffa, mada je pravi ninja zapravo postoja i zvao se Stephen K.Hayes, koji je širom svijeta bio poznat kao čovjek kojem su ipak otkrili tajne ninđucua da bi ih on širio dalje. Međutim, to je sasvim druga priča i o njemu ćemo govoriti u narednim danima.

U ovom romanu je Američki ninja predstavljen kao nepobjedivi stroj za ubijanje ljudi. Ne bojeći se sukoba sa više od deset ljudi, on je budio u slabićima nadu u bolje sutra. Stvarnost je zapravo bila drugačija. Ninje su bili ratnici sjene, komandosi ispred svog vremena, prevrtljivci i opaki protivnici koji su na kraju poraženi od samuraja u bitci na otvorenom prostoru. Pa ipak, ovi romani plavih korica, bili su dio jednog djetinjstva te i dan danas, kad ih vidim negdje na pijaci, probude neku nostalgiju u meni…

A šta se dogodilo sa Leslijem, to vam ne mogu reći jer još uvijek tražim posljednja izdanja da bih popunio kolekciju 😀

p.s

Treći prolog Minje 😀 Po uzoru na “Leslija Eldridža” 😀

Advertisements
Kategorije:Minja Oznake: , ,
 1. 27 Jula 2009. u 14:20

  E da i to čujem. HVala za informaciju, sad sam u behutu, samo mi nije janso otkad su to ninje počele izvršavati harakiri, jer to nisu samuraji i imali su totalno durgačiji odnos prmea životu za razliku od ovih. Hoću reći, ne sumnjam u tvoju priču, već kontam na čemu je pisac bio kad je to pisao 🙂 Haj, neka malo i patetike.
  Hvala ti na infu i dodji nam opet na stranicu 😀

 2. Milan
  26 Jula 2009. u 0:40

  Eh,da probam da pomognem…Jedan moj prijatelj je vec duze vreme u NJukaslu,pa mi je prepricao navodno poslednji roman…Sumiko biva ubijena od strane sina Rialta Maje(stari Leslijev protivnik…),Lesli krece u osvetu(sa Tabaskom,naravno),onda ide krvoprolice,pa jos malo krvoprolica,Tabasko gine,dirljiv oprostaj,krvoprolice,sin Rialta Mae-Narioko ostaje bez glave…Lesli-izgubivsi voljenu i drugara izvrsi harakiri…Ponavljam da licno nisam citao ovu epizodu,ali covek je od poverenja…

 3. 8 Jula 2008. u 9:44

  Pa izlazilo je, moglo se naći ali nisam odavno primjetio nešto novo…

 4. admir
  7 Jula 2008. u 8:47

  Ova nova izdanja baš i nisu nešto. Oni stariji romani, sa svijetlim koricama su neprevaziđeni 😀
  Nego, ti novi, ima li to na trafikama ?

 5. 7 Jula 2008. u 8:27

  Hmm, mislim da ti je najlakše pronaći ova nova izdanja Ninje, to je ja mislim i dalje Leslie samo u novim koricama.
  Morao bih se raspitati, ali koliko znam i njih izdaje Bernard, koji je ujedno izdavač i Zagora i ostalih bonelijevaca… ili je on samo distributer, sad mi ne pada na pamet…

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: