Početna > Tekstovi > 2009. – godina ko zna čega? Ko zna čega sve ne!

2009. – godina ko zna čega? Ko zna čega sve ne!

18 Decembra 2008.

Nisam želio pisati o vrlim i divnim stvarima koje nas očekuju u idućoj godini dok nisam postao potpuno siguran da će se ostvariti. I hoće. I to će biti najbolja godina za BH strip ikada!
Do sada, to jeste.
Računajući samo godine u kojima postoji Stripopeka, dakako.

Najvažnija vijest iduće godine, a vjerovatno i par njih unatrag je da će 2009. u BiH biti izdan strip album! Nevjerovatno ali istinito! I to ne bilo-kakav-smećarski-strip-album već pravi pravcati, pošteni i kvalitetni strip album.

Znam, sada ćete reći “je li to ti štampaš neki album” i ja ću reći “da” i vi ćete reći “opet radiš samopromociju na stripopeci, nije ovo tvoj privatni sajt” i ja ću reći “čim neko drugi bude radio nešto ja ću vrlo rado pisati o tome.”

Dakle, na veliku radost čitalaca do proljeća iduće godine izdajem strip album “Amnezija, super junak sa problemom sa pamćenjem”.

Aluzija iz naslova poruke je na Amnezijino zaboravljanje… Ah, ako niste već skužili fol onda ga ne vrijedi objašnjavati.

Album će biti propisnog obima od 50-ak strana od čega će 47 njih biti strip (20 strana nikad viđenih epizoda) a ostatak galerija radova na temu Amnezije koje su nacrtali neki od najvećih živućih strip crtača u regiji (Bane Kerac, Darko Macan i mnogi drugi). Veliku zahvalnost upućujem i BH strip crtačima koji će svojim radovima uveličati tu galeriju i album – Miloradu Vicanoviću Mazi, Predragu Ikoniću, Denisu Dupanoviću, Miroslavu Slipčeviću i, što mi pričinjava veliko zadovoljstvo, Hajri Helać za koju mislim da je najbolja stvar koja se desila BH stripu a koje niko nije svjestan.

No o albumu će se čuti još. Promocije i izložbe širom BiH već se dogovaraju, gostovanja na festivalima također…

To je ono što se tiče albuma. Što se tiče naše godišnje izložbe stripa imamo već dogovoren izložbeni prostor koji bi, uz malo sreće, mogao postati stalno mjesto održavanja naših izložbi (a i strip radionice nisu daleko od pameti); imamo odličnu ideju za temu izložbe (o njoj ćete čuti s proljeća); odlične goste (hej! imamo goste! i to ne bilo kakve goste nego uistinu zafrkane goste!) i gomilu popratnog sadržaja koja će vas sve, vjerujte nam na riječ, ostaviti ugodno iznenađene.

Trenutno sređujem radove prispjele na konkurs za najbolju strip ilustraciju 2008. godine. Još uvijek imate vremena da pošaljete radove – tačnije, još 13 dana. S tim da ove godine nema ravnopravne podjele nagrada na skoro sve učesnike već će samo najbolji osvojiti iste.  A konkurencija je već jaka.
Stoga, dosta čitanja mojih gluposti! Trk za crtaći sto!

Advertisements
Kategorije:Tekstovi
 1. 30 Decembra 2008. u 11:39

  Super vijesti. 😀

 2. hajrarara
  22 Decembra 2008. u 1:55

  jeeee bravo Filipe!!
  (& hvala…)

 3. Ines
  20 Decembra 2008. u 19:44

  Hajd’ nek mu je sa srećom!:)

 4. Filip
  19 Decembra 2008. u 16:29

  Ne, mislio sam da to nisu bilo kakvi gosti koje bi smo doveli samo da nam budu gosti već smo se stvarno potrudili da dovedemo ne-bilo-kakve goste. 🙂

 5. 19 Decembra 2008. u 13:14

  Da ali ispada da su bili bilo kakvi gosti. 😉

 6. Filip
  19 Decembra 2008. u 12:53

  Ta nisam rekao da “po prvi put imamo i goste!” nego samo da ih imamo. I da nisu bilo kakvi.

 7. 19 Decembra 2008. u 12:51

  Akhm, i lani smo imali goste, blentovino, i to ne bilo kakve. 😛

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: