Početna > Konkursi, Tekstovi > Pobjednici konkursa za Najbolju Strip Ilustraciju 2008.

Pobjednici konkursa za Najbolju Strip Ilustraciju 2008.

9 Januara 2009.

Stripopeka Inicijativa ima čast čestitati strip crtačima iz Bosne i Hercegovine na nečemu što nismo uopšte očekivali da će uraditi – zapanjiti nas. Ne samo da su ove godine na naš konkurs za Najbolju Strip Ilustraciju prispjeli radovi mnogo bliži kriterijima koje smo postavili već su se pojavili i učesnici koji su učestvovali i na prošlogodišnjem konkursu (što znači da nisu prestali crtati!) a tu su i dva posve nevjerovatna rada koja smo dobili.

No, krenimo redom.

Na konkurs smo ponovo primili preko 140 radova (samo 6 manje nego lani). Kao i prošle godine i ovaj put su na konkursu učestvovali polaznici osnovnih i srednjih škola čemu se veoma radujemo. Mislimo da je to najveća ostavština naše Družbe – činjenica da smo motivirali mlade da crtaju stripove. Koliko znamo, strip do sada nije bio prisutan u osnovnim školama a zbog našeg konkursa učitelji likovnog obrazovanja su zamolili učenike da nacrtaju strip koje su onda škole slale na konkurs. Svakom crtaču stripova mnogo znači spoznaja da je čitaoc, pročitavši njegov rad, otkrio ljubav ka stripu. A tek kada strip crtač motivira nekoga da počne crtati strip… Nemamo riječi! Uistinu hvala svima koji su učestvovali.

Kao što smo već rekli, za razliku od prošle godine kada smo dobili gomilu stripova, ove godine imamo strip ilustracije. Stoga, pobjednici konkursa za Najbolju Strip Ilustraciju su:

1. mjesto – Miroslav Slipčević, Bihać

Kratko i jasno – najbolji rad koji smo primili. Mimi je uistinu profesionalac u ilustracijama i sa zadovoljstvom nagrađujemo njegov rad.

2. mjesto – Vedad Šabanadžović,Sarajevo

Vedada smo prvi put upoznali na ovogodišnjoj izložbi BH strip crtača. Nadamo se danakon učestvovanja na izložbi i pobjede na konkursu neće prestati baviti se stripom te da u suštini imamo novu zvjezdu u nastajanju na BH strip nebu.

Nagrada za uloženi trud – Omar Osmanović, Sarajevo

Najbrojniji u svojim radovima nije bio neki profesionalac ili od neko ko se iole ozbiljno bavi crtanjem i stripom. Ne, najviše radova poslao je jedan šestogdišnjak! Ovo mora biti najveće iznenađenje konkursa – ta raznovrsnost likova, te poze, taj kolorit… i sve to od djeteta koje ima samo šest godina! Ne da je Omar zaslužio nagradu nego su je zaslužili i njegovi roditelji koji mu kupuju stripove! Skidamo kapu i kažemo “svaka čast!”

Iako smo rekli da ove godine nećemo nagrađivati dobre radove samo zato što su dobri iako nisu prikladni konkursu, moramo napraviti iznimku (uz ispriku, dakako) i van konkurencije nagraditi stripovima Elvira Terzića iz Bosanske Krupe.

Njegova ilustracija nije najbolja ove godine ali strip iz kojeg potiče je impresivan! Baš zato što za Elvirov rad nismo prije čuli, slanje ovako detaljno nacrtanog stripa jednostavno nismo mogli ignorisati.

Potpunu galeriju pristiglih radova možete pogledati ovdje.

Svi nagrađeni će uz plaketu dobiti i paket stripova (ne brinite, imamo i prave stripove čak i za Omara) a dodjela nagrada će se održati 17. januara 2009. u Međunarodnoj Knjižari Šahinpašić, ulica Vladislava Skarića 8 (kod hotela Evropa u Sarajevu) u 10:00h. Iako će podaci o dodjeli nagrada biti objavljeni i u medijima, molimo sve koji prate ovu stranicu da obavijeste pobjednike ukoliko ih poznaju.

Naravno, na dodjelu su dobrodošli svi ljubitelji stripa i radujemo se da vas vidimo u što većem broju.

Kategorije:Konkursi, Tekstovi
 1. hajrarara
  12 Januara 2009. u 15:26

  Čestitke i pobjednicima i organizatorima!! Bravo!

 2. 10 Januara 2009. u 10:51

  Ova Vedadova ilustracija baš dobro izgleda. 😀
  Česttitke i od mene – svima 🙂

 1. 21 Decembra 2009. u 12:43
Komentari su isključeni.
%d blogeri kao ovaj: