Početna > Tekstovi > Bosman u svoj svojoj…

Bosman u svoj svojoj…

25 Februara 2009.

bosman-1… pretjerano kompresovanoj slavi!

Oh da, dočepali smo se skena prvog broja BOSMAN stripa. Ah, koja su to vremena bila kada smo vjerovali da se zečevi rukom hvataju i da motori mogu iči na mlazni pogon. Mada, kada čovjek razmisli, ovo je imalo potencijal i po! Čujem vas kako spominjete serijal “Spawn” kao kolekciju nevjerovatnih likova i sposobnosti glavnog junaka. Tja, pogledajte samo Bosmana. Zamislite samo situaciju u kojoj bi mu od pomoći bio motor koji ide 500 km/h! Znači li to da bi među vozilima negativaca bio i hot-rod tenk?! Kuuul!

Bez obzira na zafrkanciju, i blagi prizvuk šunda, Bosmen je dio naše istorije (na koji trebaju biti ponosni svi oni koji čuvaju primjerak ovog stripa u nekoj kutiji na tavanu; uključujući i autora članka). Jednako kao što je to i urbana legenda da je Berin Tuzlić radio na drugom albumu!

Bosman PDF

Advertisements
 1. 23 Januara 2010. u 23:32

  Ne znam šta ti nije jasno Jasmina ti je sve lijepo , i slikovito objasnila, živite u zabludi,i ljudi vole da se “kite” tuđim perijem. Brate sjednite nešto smislite i objavite, najlakše je uzeti ili bolje rečeno pokušati oteti nečiju,tj tuđu zaslugu. Jasmina Vam je lijepo pojasnila neke stvari, i ne bi da se ponavljam, jedna je sitina, a brate imate lijpo na kraju Bosmena jednu stranu gdje piše, znate ono Autor: Jusuf Hasanbegović, a rijeć autor znaći čovjek koji je to pisao svojom rukom , znači sve zasluge pripadaju njemu…Prema tome, ne baljezgajte gluposti, molit ču lijepo… Pozdrav .. Sabina Škulj

 2. J.Stick
  26 Decembra 2009. u 20:52

  Kome ili čemu je upućen ovaj post ? Korisniku wbz ? Filipu koji je izvukao Bosmana iz zaborava ili Emiru koji je opet zaboravio da i dalje čita patriotski nastrojenog Kapetana Ameriku koji je počeo svoj junački put na sličan način 🙂 ? Ili cijeloj Stripopeki ? Zašto ne sjedneš i ne napišeš pošten tekst o nastajanju ovog stripa i svemu oko njega ?
  Pozdrav

 3. Jasmina Hasanbegovic
  26 Decembra 2009. u 11:18

  Prosto mi vec ide na zivce ta nasa opsjednutost samoomalovazavanjem i pljuvanjem svega sto stvori ruka sa ovog jos uvijek naseg bh.tla.
  Ne znam sa cim imate problem? Sa tim da je moj otac nakon dana provedenih po klincima i ceifima BiH, teskog ranjavanja i gubitka noge nasao nacin da prica o svemu sto ga je boljelo, nije moglo biti bolje ni drugacije i trebalo je dati razlog nasem postojanju? Je li vam, mozda, muka od toga sto je trazio nacin da svakog tatu, babu i cacu – sto je iz fotelje svog toplog dnevnog boravka otisao pravo na stratiste, bivao neokupan, bolestan, podbuhao, ranjen i ubijen da bi vasa postovana dupeta spasavao – ucrta u tog “svemocnog” Bosmana? Sta biste nam dobro vi pozeljeli? Lik krezubog, neukog nazoviinsana, koji istog dana kada autor “Bosmana” odlazi na lijecenje zbog problema sa nogom koje nema i protezom koju ima, kuca na njegova vrata i obavjestava njegovo dvoje male djece da ce im tatu, borca Armije BiH,amputirca, skinuti sa humanitarne… Uz osmijeh nama, Bosancima i Hercegovcima, tako svojstven..
  Znam da zlobni komentari kakve, nazalost, citam nemaju veze sa zdravim kriticizmom. Pokazuju da ste se, gospodo, tek toliko ispilili iz svoje vlastite muke da imate petlje graknuti na nekoga koga nema medju zivima. Aferim, dragi, optereceni kompleksom vlastitog identiteta i strahom od toga da kazete da jesmo bili zrtve agresije i da smo nastavili da ubijamo nekim idiotskim stidom od te cinjenice nase ubijene! Ako imate potrebu da pljujete, pljunite u mom pravcu slobodno, jer cete bar dobiti odgovor! Pristojan, naravno! By the way, moj je apsolutno najveci problem ne to sto s vremena na vrijeme, kad me uplasi ljudska zloba, preletim pogledom preko pisama koja su nasa gladna i prestrasena djeca pisala Bosmanu (WBZ, mogu ti ih proslijediti da te rasteretimo te zabrinutosti za djecu od koje mozda neka vise nisu ni ziva:(), vec cinjenica da “mnogopostovani” Berin Tuzlic predstavlja “Bosmana” kao svojeg uma djelo, sto i zeko kojeg Bosman ulovi rukama zna da nije istina.. No, sve u svoje vrijeme… Pusa!
  Kcerka jedinog idejnog tvorca i autora teksta stripa “Bosman”
  Jasmina

 4. wbz
  3 Oktobra 2009. u 16:03

  Meni je zapravo najstrašnija poruka uredništva i poziv djeci da šalju svoja ratna iskustva kako bi bila pretočena u sljedeće brojeve ‘Bosmena'… malo je reći morbidno. Unatoč vrhunskoj patetici, sarajevskoj samozaljubljenosti i hvatanju zečeva rukama, i dalje mi je drago što je jedan primjerak preživio i na mom tavanu. Definitivan collection item, ponajviše što oslikava propagandu tog vremena u “dječijem” pakovanju.

 5. vns
  7 Marta 2009. u 0:43

  cek’ malo! Zecovi se nefataju rukom? Heeeeeeeej.

 6. 2 Marta 2009. u 17:38

  😀
  Baš je Kul. Fale još samo Zelene Beretke, onaj ratni strip, te onaj Zenički Horo Stop magazin… beh ima toga u našoj strip historiji samo valjalo bi to pronaći 🙂
  Eh da u tom magazinu iz Zenice je bilo porpilično dobrih stripova 😀

 7. 25 Februara 2009. u 12:16

  Samo da još barem komentarom odam počast Olgi Sučić koja je kao i u ostalim sličnim papazjanijama, i ovdje izostavljena.
  Iskreno, sa istorijske perspektive, o ovom ne mogu ništa pozitivno reći tako da, jah, ovo je čisto arhivski post, kad neko ukuca Bosman da nas može naći.

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: