Početna > Tekstovi > Historija u nastajanju

Historija u nastajanju

22 Marta 2009.

amnezija1

Znate onaj osjećaj kada uradite nešto instinktivno, ne razmišljajući previše o tome, a onda se kroz određeno vrijeme to nešto vrati i ugrize vas za guzicu. Eh, to se upravo desilo meni, nama… BH Stripu.

U rukama držim prve primjerke mog prvog strip albuma “Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem”. I dok je to za mene kraj putovanja crtanja i pripremanja albuma za štampu, za strip na ovim prostorima to je tek početak. Jer u historiji bosanskohercegovačkog stripa autorski strip, od pedesetak strana sa likom koji prolazi kroz smislene avanture, nije se pojavio preko deset godina. Ne računamo li izlete Berina Tuzlića u “strip” (strip je ovdje namjerno pod navodnicima), zadnji domaći autor koji je izdao svoj album bio je Miljenko Tunjić sa “EPP” albumom stripova iz satiričnog lista “Polikita”. A to je bilo u prošlom mileniju!

Stoga, da, uhvati me neka mala jeza kada pomislim da je “brojač strip izdanja u BIH” okrenut mojim stripom. Jednim tako jednostavnim stripom koji, priznajem, nikad nije bio zamišljen da iznjedri četrdesetak tabli a kamo li da ima svoj album.

Album izgleda sjajno. Meki uvez, sjajni papir, kvalitetna štampa… Tačno je prave debljine (56 strana) da ga čitalac uzme u ruke i ne ispušta dok ga cijelog ne pročita (što sam vidio da čitaoci rade i po mom skromnom mišljenju, najveća je zahvalnica koju autor može dobiti za svoj rad).

Unutra je 47 stranica stripa (23 epizode koje su prije bile dostupne čitateljstvu i 24 posve nove, urađene namjenski za album) te galerija pin-up radova najboljih strip crtača iz regije danas (Bane Kerac, Darko Macan, Goran Sudžuka, Milorad Vicanović Maza, Mihajlo Dimitrovski The Mico…). Strip album doduše počinje tekstom a ne crtežom, ali tekstom itekako vrijednim čitanja. Maestralni uvodnik potpisuje Marko Stojanović, strip scenaristaiz Leskovca, organizator Balkanske smotre mladih strip autora na kojoj je Amnezija osvojio nagradu za najbolji strip scenarij 2007. godine.

Moram reći da mi je veoma drago što je iza ovog albuma stala izdavačka kuća Šahinpašić iz Sarajeva, koja je ujedno i distributer publikacije. Broj izdanja koje ovaj izdavač plasira na tržište tokom godine dovoljan je pokazatelj ozbiljnosti pristupa tržištu i ponosan sam što će moj strip biti u prodaji sa drugim velikanima BH književnog stvaralaštva.

Album se već nalazi u prodaji po cijeni od 9 KM a službena promocija istog održati će se u četvrtak, 26.03. u Međunarodnoj knjižari Šahinpašić, u ulici Vladislava Skarića 8, Sarajevo, sa početkom u 19.00 sati.

Na promociji će o albumu, osim moje malenkosti, govoriti i Emir Pašanović, organizator Stripopeka inicijative, potpisivati ću albume i crtati skice a dolazak su najavili i Predrag Ikonić i Hajra Helać, strip autori iz Bosne i Hercegovine čiji su radovi objavljeni u pin-up sekciji samog albuma.

 1. 22 Marta 2009. u 22:21

  Čestitke… S nestrpljenjem čekam da to dođe u HRVATSKE striparnice… Još kada bi nekako mogao dobiti album s posvetom..

  • 23 Marta 2009. u 10:06

   blueberry, možemo se dogovoriti da se nađemo npr. 31.3. kada završim s ispitom, pa da ti donesem potpisan primjerak. Ili da ti ostavim u Libellusu ili SN2, samo javi kome Filip potpisuje i jel ti odgovara ta varijanta.
   Isto tako bilo ko iz Zagreba jer ja ću već sljedeće sedmice biti gore.

 2. hajrarara
  22 Marta 2009. u 22:11

  Jeeeeeeeeeee!!!! 😀 😀 😀 😀 Bravo i jos jednom – cestitam!

 3. Alenka
  22 Marta 2009. u 21:49

  Cestitaaaaaam Filipiakos 😉
  Izgleda super, a prica se da je jos bolji kad ga prelistas.
  Sretno na promociji (dobro izabran datum, sigurno ce dobro proci;)) i vidimo se ubrzo da proslavimo sve i svasta.

 4. 22 Marta 2009. u 20:25

  Oću svoj primjerak s potpisom 🙂 Prelijepo izgleda. Ćestitke i zaslužio si to Čovječe 🙂

 5. 22 Marta 2009. u 20:06

  Ćestitke Filipu još jednom!

  Vidimo se uskoro 😉

 6. Damjan
  22 Marta 2009. u 18:47

  Cestitki!!!

 7. 22 Marta 2009. u 18:35

  BRAVO Filipe 🙂
  Pozdrav

 8. vns
  22 Marta 2009. u 15:57

  wow, izgleda masu profesionalno. cestitke na (p)okretanju tog nepokretnog, umrtvljenog bosnaskog strip brojaca, i to na tako fin, profesionalan i kvalitetan nacin. Cestitke i izdavacima, Sahinpasic. Nadamo se da je to tek pocetak.

 9. 22 Marta 2009. u 12:18

  Nisi dosadna kada su čestitke zaslužene! 🙂
  Još ljepše izgleda uživo. 😉

 10. inchy
  22 Marta 2009. u 11:21

  Cestitkeeee jos jednom!!!….
  E, jesam dosadna… 🙂

  Super izgleda na slikama!!!:)

Comment pages
Komentari su isključeni.
%d blogeri kao ovaj: