Početna > Linkovi, Radovi, Tekstovi > 3. Izložba BH Strip stvaralaštva

3. Izložba BH Strip stvaralaštva

27 Aprila 2009.

Jedna novinarka me na otvaranju izložbe pitala koliko autora imamo u odnosu na prošle godine. Morao sam odgovoriti da ih je manje ali su zato radovi neuporedivo bolji! Pogledamo li nazad na prvu izložbu i autore koji su tada izlagali… oni koji nisu odustali od crtanja uistinu su napredovali! I to ne malo!

Filip Andronik i Aida Fazlić na otvorenju izložbe

Filip Andronik i Aida Fazlić na otvorenju izložbe

Kao i uvijek drago mi je vidjeti nove autore koji pokazuju da, bez ikakve podrške okoline samoincijativno odlučuju crtati strip. No podjednako poštovanje zaslužuju i oni koji već tri godine ne odustaju od stripa unatoč istim problemima. I usput postižu uspjehe. Ines Dedović je već cijenjena i priznata autorica, Miroslav Slipčević osvaja nagrade, Admir Delić radi na albumu… Sjajno!

No dosta hvaljenja autora (kako istima ne bi udarila slava u glavu), da kažem koju i o izložbi.Znam da zvučim kao pokvarena ploča ali svaki put kada na strip manifestaciji vidim nova lica i goste koje nije niko doveo za rukav već koji sami žele vidjeti ovakvo šta, ja ostanem zatečen. Tako je bilo i ove godine. U prostoru Collegium Artisticuma bilo je nas par starih i poznatih zaljubljenika u strip i mnogo novih lica. Hvala im što su došli i što pronalaze način da prate strip u BiH.

Nakon samog otvaranja, koje su pomogli Marko Stojanović i Milorad Vicanović podjeljene su plakete učesnicima (oni koji nisu mogli prisustvovati otvaranju a izložili smo njihove radove neka nam se jave radi preuzimanja istih). Istovremeno su svi mogli kupiti strip izdanja System Comicsa po nevjerovatno pristupačnim cjenama. Uistinu mi nije jasno šta čekaju domaći knjižari i kome serviraju priču da strip ovdje nema publiku .

Igor, Marko, Enis, slučajni prolaznik, Maza i Alisa

Igor, Marko, Enis, slučajni prolaznik, Maza i Alisa

U subotu smo se družili sa strip crtačima – njih oboje. Enisom i Alisom. Za Enisa znam da zna crtati ali Alisa me oduševila. Mala skica ženskog lika koju je nacrtala u blok Marku, bez prethodnog skiciranja olovkom, je odlična! Alisa, koliko imaš ikakvih sumnji da li da se baviš crtanjem (stripova?) ili ne – sada znaš da trebaš nastaviti. Svi su nahvalili tvoj crtež.

Poslje tog druženja koje je prošlo u roku “keks” obišli smo grad, drmnuli porciju ćevapa i brzinski stigli na XXI Sajam Knjiga i Učila na promocije albuma “Amnezija” i “Vekovnici”. Tu su bili i neki dogovori oko distribucije stripova System Comics-a i nadamo se da ćemo u skorije vrijeme ipak moći kupiti neki strip u jednoj od gradskih knjižara.

Promocija Vekovnika na Sajmu knjige

Promocija Vekovnika na Sajmu knjige

Na kraju, iako nije bilo nekih stotina (nije bilo ni desetina) strip fanova kakve su Igor, Marko i Maza navikli viđati na strip manifestacijama, smatramo da smo napravili dobru stvar i da smo svim zainteresovanim pružili ugodnu priliku za razgovor sa istomišljenicima (u zemlji gdje malo ko uopšte čita strip fino je bilo slušati priče o tome kako izdavači preferiraju detaljne pozadine, koliko crne u sjenama je dovoljno i sl.).

Stripopeka sada nastavlja sa planovima za školu stripa a svma onima koji sad kažu “ah, krivo mi je što nisam bio” preporučujemo da sjednu za crtaći stol i počnu crtati. Godina dana do iduće izložbe proći će mnogo brže nego što mislite.

Galeriju slika sa izložbe možete pogledati u našem Box direktoriju.

Imamo i još par plakata tako da svi zainteresovani mogu dobiti iste besplatno. Javite se na mail pa ćemo se dogovoriti oko preuzimanja.

 1. Aida
  5 Maja 2009. u 12:10

  OMG!!!!!!O__o
  Odkud ova slika, jako JAKO NEFOTOGENICNO….Joj.XD
  Ali je bilo ok na izlozbi moglo bi se rec.
  Novi dizajn stranice EXTRA !!!!

 2. vns
  28 Aprila 2009. u 23:03

  Cestitke na jos jednoj uspjesnoj manifestaciji. Ja bi da sam bio tamo rad’ stripa, raje, i cevapa.

 3. enes halilovic
  28 Aprila 2009. u 9:26

  jooooooj stvarno mi je zao sto nisam bio tu al stv sam imao nekih o0baveza ovom prilikom zahvaljujem stripopeci na organizaciji izlozbe i svima koji su zastali da pogledaju moj “povratak zmaja”:D:D:D

 4. 28 Aprila 2009. u 5:14

  Super izgleda, nevjerovatno 😀
  A plus novi dizajn stripopeke, uf… 😀

  • 28 Aprila 2009. u 8:54

   Hehehe, ma to je bilo svega dva klika mišem danas kad su izbacili novu temu za wordpress. Prednost koju nosi http://wp.com a zbog koje sam i prestao koristiti blogger, jeste upravo to što pružaju toliko jednostavnih načina da preurediš sve na stranici, a meni vrlo lako dosade određeni dizajni i određene stvari.

 5. hajra
  28 Aprila 2009. u 2:53

  Slažem se da je izložba izuzetno kvalitetna, a album “Amnezija” je stvarno ispunio očekivanja!!!
  😀 😀 Čestitke još jednom & samo tako!

 6. 27 Aprila 2009. u 22:48

  sjajno

 7. 27 Aprila 2009. u 19:19

  Alo ba, koja izložba dogodine?
  Što me uvali – bezveze. 🙂 Tststststs…

 1. 17 Avgusta 2009. u 9:01
 2. 28 Aprila 2009. u 18:38
Komentari su isključeni.
%d blogeri kao ovaj: