Početna > Akcija, skola stripa, Tekstovi > Poklanjamo strip albume Biblioteci grada Sarajeva

Poklanjamo strip albume Biblioteci grada Sarajeva

10 Novembra 2009.

Neformalna grupa građana, strip entuzijasta, okupljena pod nazivom Stripopeka Inicijativa, poklanja danas kolekciju strip albuma Biblioteci Sarajeva.

U proteklih šest mjeseci uz svesrdnu pomoć fondacije Schuller Helfen Leben organizovali smo školu stripa „KAPOW!“ za potrebe koje je oformljena i biblioteka strip albuma i priručnika kako crtati stripove. Po završetku škole stripa, ovu kolekciju strip albuma odlučili smo pokloniti Biblioteci Sarajeva.

Neki od naslova koji će biti poklonjeni biblioteci su:

 • „Oči i tama“ (autor Gigi Simeoni) prošlogodišnji je super-hit izdavačke kuće Bonelli iz Italije;
 • „Balada o slanom moru“ (autor Hugo Pratt) prvi je strip iz serijala o Corto Malteseu (trebamo li reći išta više);
 • „Zarobljenik zvijezda“ (autor Alfonso Font) sjajan SF strip velikana devete umjetnosti;
 • „Svebor i Plamena“ (autori Goran Sudžuka i Matija Pisačić) strip je o odrastanju nacrtan prema scenariju slavnog hrvatskog scenarista, Darka Macana.

Tu je i više primjeraka knjige „Kako crtati strip“ najvećeg teoretičara stripa današnjice, Scotta Mclouda. Ovaj vrlo detaljan priručnik nacrtan je u formi stripa te čitaoce na primjeru same knjige uči kako dobar strip treba izgledati.

Knjige koje Stripopeka poklanja biblioteci su stripovi u kvalitetnom tvrdom uvezu prevedeni na hrvatski jezik (objavljeni i kupljeni u Hrvatskoj s obzirom da u Bosni i Hercegovini, kao što znamo, izdavaštvo stripova ne postoji), što ukupnu vrijednost donacije čini višom od 300 KM.

Ovom gestom nastavljamo promovirati strip kulturu u Bosni i Hercegovini uz želje da poklonjeni strip albumi provedu što manje vremena na policama biblioteke, a što više u rukama čitaoca.

 1. 11 Novembra 2009. u 16:01

  Kada se prvo muslimansko ili hrvatsko dijete upiše u osnovnu školu “Srbija” na Palama, bivšem predgrađu Sarajeva, ja ću na koljenima otići do prve knjižare i pokupovati sva srpska strip izdanja i donirati ih prvoj biblioteci koja mi bude usput. Do tada ću ostati poznat kao ovakav “zločinac”, a ti ako ti se to ne sviđa možeš slobodno da učiniš sasvim suprotno.

 2. jojo
  11 Novembra 2009. u 14:16

  Dužnost je većine da brine o osjećajima i potrebama manjine. Zato ti trebaš kupiti i naslove na srpskom jeziku kako bi djeca mogla čitati stripove i na tom jeziku. Ovakova je isključivost zločin.

 3. jojo
  11 Novembra 2009. u 9:03

  Bilo bi lijepo da se vodi računa i o srpskoj djeci i da se obezbjede i strip albumi na srpskom u biblioteci. Multietničnost je nešto drugo.

  • 11 Novembra 2009. u 9:28

   Jeste, slobodno kupi stripove od srpskih izdavača na srpskom jeziku i doniraj kojoj hoćeš biblioteci, niko te ne sprječava. Mi? Mi smo kupili stripove koji su u datom trenutku bili najinteresantniji i najkvalitetniji koji se nude.
   Čisto nam se jebe da li je nešto i na kojem jeziku (ima tu stvari i na engleskom koje nisu doživjele naše izdanje, pa smo i njih donirali), ali mi nismo prepreka na putu bilo kome kome je nacionalizam bitniji od sadržaja.
   Ajde sad fino negdje drugo prosipaj svoje nacionalističke potrebe jer za tim ovdje nema potražnje.

  • 11 Novembra 2009. u 10:08

   Da, vidiš, posve smo smetnuli sa uma da ta djeca ne crtaju strip isto kao bosanska, hrvatska, mongolska i alžirska djeca. Dovraga! Sad im ove knjige Scott Mclouda neće koristiti. Ono, vidjeće slike ali neće skontati fol.

   Kako si ti glup. I jadan…

   • 11 Novembra 2009. u 10:08

    Ovo je komentar na jojo-a, ne na Emira. Samo da se zna. Iako se već zna…

 1. 21 Decembra 2009. u 12:44
Komentari su isključeni.
%d blogeri kao ovaj: