Početna > Tekstovi > Hvala vam na sjajnoj godini!

Hvala vam na sjajnoj godini!

21 Decembra 2009.

Ines kaže da bih trebao češće hvaliti stvari a ohanuti malo sa kritikovanjem. U redu onda, šta kažete na jednu veliku zahvalnicu svima za sjajnu prošlu godinu!

Godina je počela pobjedom Mimija na Izboru za najbolju strip Ilustraciju. Onda smo sredili najbolji vikend u istoriji naših strip manifestacija, koji doduše nije bio tako veseo za organizovati kao za posjetiti. No, kasnije izložbe u Mostaru i Bihaću itekako su popravile opći dojam i vratle nam želju da se nastavimo baviti organizovanjem izložbi. Još kada vam kažem da je djevojka sa plakata želi pozrati i za idući!

A tek stripovi! Amnezija je izašao, kako na papiru tako i i na webu, Publika i Šahinpašić su izdali176 strana veliku Nikopol Trilogiju, Majo je izdao “Mračne sobe”, Peđa “Super Gedžu”… No, sudeći po količini nacrtanog materijala (Mimi crta za Lavirint, Admir priprema Minju, priprema se i jedan novi fanzin, Maza bi mogao izdati svoj strip album…) iduća godina će biti još bolja.

Osim toga učestvovali smo na Kid's Festu, organizovali školu stripa, poklonili stripove Biblioteci Sarajeva… Bili smo u Leskovcu (i opet osvojili nagradu tamo), Laktašima, na Mafestu i u Beogradu

Iako smo ove godine upoznali dosta novih autora, dva imena zaslužuje da ih se posebno spomene.

Dame prvo – Alisa Kopić.
Djevojka koja se pojavila niotkud i promijenila (na bolje, dakako) naše razmišljanje o BH stripu. Da, Alisa crta i to crta vrlo, vrlo dobro (još kada bi imala vremena da to radi češće). I ne samo to, vrsan je organizator i da nije bilo njene pomoći teško da bi smo učestvovali na Kid's Festu. A dugujemo joj i posebnu zahvalnicu za organizovanje izložbe u Fiskulturi.

Zatim gospoda – Elvir Terzić je početkom godine poslao svoje radove na konkurs za najbolju strip ilustraciju. Njegovi radovi nisu bile ilustracije već pravi strip. Ali ne neki tričavi strip već STRIP. Misao vodilja ovog projekta je da dopremo do neafirmisanih autora u BiH, autora koje sredina ne podržava ali oni ipak rade… Eh, Elvir je upravo takav. U Bosanskoj Krupi on sjedi i crta i to radi toliko dobro da je nagrađen posebnom nagradom u tom našem konkursu. Da ne pričam kako smo ostali zapanjeni kada smo vidjeli radove uživo.

Uh, bilo je toga mnogo ove godine!

Dobro, ovo su sve lijepe vijesti, zar je moguće da neću kritikovati ništa?
Za čudo – neću. Da, bilo je loših trenutaka, no kada sada pogledam godinu za nama, oni su tako nevažni!

Stoga hvala svima na sjajnoj godini. Vaše interesovanje za strip (i naše radove) učinilo ju je nezaboravnom! I teško nadmašivom.

Sretni praznici svima i vidimo se s početka godine sa konkursom za naj srip ilustraciju (koji malo kasni jer ga ne stižem organizovati). A i u Tuzlu treba otići sa izložbom!

Sve najbolje želi vam,
Stripopeka Inicijativa

P.S.
Ako sam previdio nekoga, zaboravio spomenuti nečiji projekat ili nešto slično, ne uzmite mi za zlo i javite mi da ispravim post.

Advertisements
 1. maza
  8 Februara 2010. u 12:30

  Nadam se da me necete shvatiti pogresno ali tek sam danas primjetio da Salon Stripa u Laktasima, jedini koji ima medjunarodni ( Balkanski ) karakter , nerado spominjete.
  Nema ga ni u najavama, nema slika, mozda je do mene. Ne mogu da vjerujem da smatrate da to nije BiH manifestacija, nego samo lokalna zanimacija nas u RS. Recite mi da grijesim…

 2. Ines
  21 Decembra 2009. u 22:06

  Heheehhe…
  ….
  Htjela bih nekako komentirati uvod u ovaj post, ali mi ne pada trenutno na pamet kako… 🙂 🙂 🙂

  Hajd’, sretni praznici svima! 😀 😀 😀
  i da vam iduca godina bude jos MNOGO, MNOGO bolja! 😀 😀 😀

 3. 21 Decembra 2009. u 18:45

  Imam osjećaj da će sledeća godina biti bolja ? Hoće, definitivno hoće, s obzirom da sam načuo da momci u Tuzli koji su radili na Comic Rollu, spremaju neki projekat takodje. Definitvno će biti bolja. Hvala što si me pomenuo no mislim da se ipak još ne zaslužujem naći mejdu ovim imenima 🙂
  Uglavnom Sretna nova svima 🙂

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: