Početna > Konkursi, Tekstovi > XII Balkanska smotra mladih strip autora

XII Balkanska smotra mladih strip autora

11 Maja 2010.

U redu momci i djevojke, klinci i klinceze. Vrijeme je da pokažete šta znate i još jednom date do znanja stripadžijama iz regije da je BH strip munja nebeska!

Otvoren je konkurs za prijem radova na 12. Balkansku smotru mladih strip autora. Nakon što su autori iz BiH već tri godine za redom osvajali nagrade nećemo sada stati i zadovoljiti se time, zar ne? U protekle tri godine na BH strip scenu je stupilo dovoljno novih autora koji mogu konkurisati.

Evo obavještenja organizatora:

Ove godine Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” koja radi u okviru Leskovackog Kulturnog Centra organizovaće po dvanaesti put manifestaciju “Balkanska smotra mladih strip autora”. Manifestacija će se odigrati 25-27. juna 2010. u prostorijama Leskovačkog Kulturnog Centra, Narodnog Muzeja u Leskovcu i Biblioteke “Radoje Domanović”.

Smotra će i ove godine biti nagradna, pa će najbolji u kategorijama mladog strip crtača, ilustratora, strip scenariste i strip teoretičara na prostoru Balkana dobiti plakete sa likom Nikole Mitrovića Kokana, a dodeliće se i četiri dodatne diplome u sve četiri kategorije. Diplomu će dobiti i najbolji debitant, a dodeliće se i plaketa za doprinos srpskom stripu, čiji će dobitnik biti predsednik tročlanog žirija za dodelu ostalih priznanja. Svi pristigli radovi biće izloženi u velikoj galeriji Leskovačkog Kulturnog Centra u Leskovcu i njihovi autori će autori dobiti zahvalnice za učestvovanje na smotri kao i biti pobrojani u katalogu koji će svaki učesnik dobiti. U sklopu same manifestacije koja ce trajati tri dana, održaće se nekoliko predavanja, javni cas crtanja u holu Kulturnog Centra, projekcije animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, promocija nekoliko strip časopisa (iz zemlje ali i iz inozemstva) i knjiga o stripu, a biće neizostavno i tribina, javnih intervjua te okruglih stolova.

Što se propozicija za učestvovanje u takmičarskom delu tiče, one su sledeće: pod terminom mladi autor podrazumevaju se oni autori mlađi od trideset godina, i svi koji ispunjavaju taj osnovni uslov slobodni su da svoje radove u bilo kojoj od četiri kategorije podnesu na uvid žiriju, ili kao materijal za izlaganje (izlagati mogu i stariji autori, ali oni neće ući u konkurenciju za dodelu nagrada). U kategoriji ilustracije moguće je konkurisati kako ilustracijom u boji, tako i crno belom ilustracijom, a strip scenarije i teorijske tekstove treba slati otkucane, ili pak podneti gotove i završene stripove koji su po scenarijima nastali.

Ovim se upućuje i poziv za učestvovanje svim mladim strip autorima, školama i radionicama stripa koje deluju na prostoru Balkana; Leskovačka škola stripa će se potruditi da bude što je moguće bolji domaćin svim gostima.

Vazna napomena: Radove treba slati na sledecu adresu:

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“
Leskovački Kulturni Centar
Trg Oslobođenja 101
16000 Leskovac

najkasnije do 15.06.2010. godine. Originali su poželjni, ali je moguće slati i kvalitetne kopije, kao i skenove u 300 DPI na adresu no.dice.man@gmail.com gde je moguće dobiti i dodatne infomacije.

Advertisements
%d bloggers like this: