Početna > Tekstovi > Dvije nagrade za BH strip na XII Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora

Dvije nagrade za BH strip na XII Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora

29 Juna 2010.

Od 25. do 27. Juna u Leskovcu, Srbija, održana je dvanaesta po redu Balkanska Smotra Mladih Strip Autora. Kao i prethodnih godina i ovaj put su strip crtači, strip scenaristi i teoretičari stripa iz Bosne i Hercegovine učestovali i – odnijeli nagrade.

Nakon tri godine osvajanja priznanja na ovoj najprestižnijoj strip manifestaciji u regiji, ove godine su autori iz BiH nagrađeni u čak dvije kategorije. Da podsjetimo,
2007. – Filip Andronik, Sarajevo, (prva nagrada) Plaketa za scenarij
2008. – Miroslav Slipčević, Bihać, (druga nagrada) Diploma za crtež
2009. – Denis Dupanović, Bihać, (prva nagrada) Plaketa za crtež

Među više od 150 učesnika Plaketu (prvu nagradu) za crtež osvojio je Filip Andronik a Plaketa (prva nagrada) za strip teoriju pripala je Emiru Pašanoviću (oba autora su iz Sarajeva).

U vremenu kada u Bosni i Hercegovini jako mali broj strip autora, unatoč njihovoj sposobnosti i znanju, crta stripove sa unaprijed dogovorenim objavljivanjem, osvajanje priznanja za rad predstavlja, uz potvrdu kvalitete radova, i veliku motivaciju svim ostalim autorima koji, pod uticajem sredine, razmišljaju o napuštanju ovog zvanja. Nećemo se ponavljati i reći da se “nadamo da će neko od urednika nakon ove vijesti objaviti BH strip(ove)” kada to već tri godine nisu uradili. Želimo da i drugi autori iz BiH nastave crtati jer nagrađeni autori su već odlučili baviti se stripom – nove generacije treba potaknuti na to.

Emir, koji je osvojio nagradu za niz recenzija strip izdanja koje objavljuje na web portalu stripovi.com, kaže da je „divan osjećaj biti nagrađen, posebno od tako značajne regionalne manifestacije kao što je Balkanska Smotra.”

Filip, čiji je strip o Sarajevu „Traitan“ premijerno predstavljen publici, priznaje da nije očekivao ovu nagradu jer mu je ona koju je prethodno osvojio „dala povoda da radi više i bolje nego ikada prije.“

Smotri u Leskovcu su ove godine prisustvovali Milorad Vicanović Maza, organizator Salona stripa u Laktašima, Senad Mavrić, strip crtač i urednik BD Funzine-a, te Filip Andronik.

Svoje radove na konkurs poslali su sljedeći autori i autorice iz Bosne i Hercegovine: Kenan Halilović, Merima Orman, Denis Dupanović, Miroslav Slipčević, Enis Čisić, Boris Stapić, Dragan Rokvić, Vedad Šabanadžović, Ines Dedović, Zlatan Džonko te Emir Pašanović i Filip Andronik.

Mala napomena – svi učesnici su dobili zahvalnicu za učešće i organizovati ćemo da iste i dođu do njih. I ne, ja i Emir se ne oblačimo u istoj prodavnici. Pukom slučajnošću smo bili u istim košuljama.

Update: Leskovačka Stripovijada je sjajan tekst o ovogodišnjoj smotri. Preporučujem da ga pročitate.

Advertisements
 1. Emir
  2 Avgusta 2010. u 8:59

  Actually, most of our work is available in English, you can find two pages of “Traitan” in English at: http://url.ba/b08t
  Also, there's a lot more Filip's artwork under that web-comic, in addition to his (older) portfolio at http://www.suzieq-comix.com

 2. 2 Avgusta 2010. u 8:52

  The panel you've featured here looks amazing – now wonder these guys won an award. Is any of their work available in English?

 3. J.Stick
  30 Juna 2010. u 5:12

  Čestitke obojici 🙂 Samo naprijed!

 4. Denis
  29 Juna 2010. u 16:31

  Fantasticna vijest, sve cestitke Filipu i Emiru!
  I usput, izvrstan napredak na crtackom polju, stvarno izvrstan.
  Pozdrav iz Bihaca.

 5. 29 Juna 2010. u 12:52

  Ta crtam novu tablu Amnezije skoro svaka dva dana!Jedne godine Amnezija druge godine sve ostalo. Znači dogodine rasturam 🙂 To jeste, ako ne moradnem ići promovirati Amneziju. 😛

 6. vns
  29 Juna 2010. u 12:26

  Svaka cast! Filipe, stvarno je bilo vrijeme da pocnes crtati, nakon jedne do dvije table godisnje… 🙂 Sala-mala. Cestitke i Emiru, super-produktivnom autoru.

 1. No trackbacks yet.
Komentari su isključeni.
%d bloggers like this: