Početna > Tekstovi > Java

Java

12 Januara 2008.

Ovih dana na adrese sarajevskih distributera knjigama dolaze paketi sa, nećete vjerovati, stripom izdatim u Bosni i Hercegovini! Neka vas sada svih na svojim stolicama, ne skačite sa njih jer koliko god to bila dobra vijest ista ima i onu lošu stranu… mnogo lošu stranu…

Strip se zove Java i nacrtao ga je, skenirao, pripremio, obradio, montirao i izdao Berin Tuzlić.

Berin Tuzlić ime je koje nećete naći u analima BH stripa prvenstveno zato što se on i ne bavi toliko stripom koliko animacijom. Reklamna agencija čiji je vlasnik radi reklame za najveće BH firme poput Lijanović, BH Telekom i Fabrike Duhana Sarajevo (iza svih onih reklama za “Code” cigarete kao i iza serije reklamnih animiranih filmova “Super Bili” je Berin Tuzlić). U slobodno vrijeme on se bavi animacijom a prije par godina je najavljivan njegov dugometražni animirani film o Srebrenici. Koji do danas nije završen…
Ali nebitno, sitnica po kojoj ćete prepoznati njegove filmove jesu crni udovi likova u drugom planu. Na njegovoj stranici http://www.berintuzlic.ba/ po ekranu hodaju određeni likovi – obratite pažnju kako su ruke i noge likova koje su dalje od gledaoca crne. Jeftin trik za manje crtanja…
Neki ga se vjerovatno sjećaju i iz skandala kada je fizički napao uposlenika. Iako to nema veze sa stripom, ne sjećam se da je ikad npr. Charlier napao Girauda zbog loše nacrtanih indijanaca u Bluberry-u.

Kako piše u impressumu Berin Tuzlić je odradio sav posao glede albuma. Ali gledajući stranice istog ne možemo a da se ne zapitamo zašto je uradio tako loš posao?!

Kao strip crtač sa iskustvom u pripremi knjiga smatram se kompetentnim da napišem koju o albumu. Kretnje i zvukovi likova u Javi urađeni su na nivou osnovnoškolskih crteža. Ove crne površine u uglu slika su posljedica savijenog papira prilikom skeniranja i nedostatka volje da se očiste na računaru. A odnos slika na stranici je van svake teorije stripa.
U stvari, dodajući u računicu i grafički izraz, strip izgleda kao da je rađen u formi skice u blokiću, onako usput, te da je autor nakon gomile nacrtanih stranica odlučio ih objaviti kao album.
Što bi bilo u redu da je album tog karaktera. Ovakve radove viđamo u fanzinima – ne u tvrdokoričnim albumima.

Uz ozbiljnu preradu od ovog lika sa ovakvim scenarijima mogao bi se napraviti neki sedmični strip za mlađu publiku. Odraslim čitaocima ovo jednostavno nije zanimljivo. Tako da nam uistinu nije jasno ko je ciljana publika albuma?
Kojem je usput preporučena cijena 25 KM(!).
Od čega je 40% na svaki prodati primjerak namijenjeno autoru.

Kategorije:Tekstovi
  1. 29 Januara 2008. u 0:01

    Java – MTV Adria otkupila plagijat!

    Sjecate li se neki dan objavljene vijesti o “Java” crtanom filmu koji treba ici na MTV Adria?
    da podsjetimo: http://www.sarajevo-x.com/clanak/080124086 eh, pa ispostavilo se da Java ima brata blizanca!

    Slike i usporedbe skinute sa sajtova originalnih tvoraca lika (Pixar-ova online škola animacije), i neoriginalnih tvoraca.

    Usput treba napomenuti, da je “autor” lika kojeg je vjesto prodao naivnoj MTV Adriji, talentirani Berin Tuzlić, predsjednik i vlasnik licence za BiH ogranak svjetske asocijacije za animaciju (ASIFA).

  2. 21 Januara 2008. u 7:38

    Čitao sam o ovome u Avazu. Ne znam šta bih rekao …

  3. andedmen
    15 Januara 2008. u 15:30

    slažem se sa tekstom (recenzijom) oko, kako rekoste “strip albuma”
    autora sam poznavao i mislim da su njegovi kvaliteti vezani uopćeno za likovnu umjetnost, isti kao i kad bi Rasim Delić riješio da nakratko uzima časove harfe,
    i mjesec dana nakon toga izda album u sopstvenoj produkciji, koji bi naravno sam sebi prodavao.

  4. 14 Januara 2008. u 8:39

    Manje vise svi znamo kako covjek radi i koliko je sposoban da napravi nesto koliko-toliko dobro, ali mislim da je ovo odlican potez za afirmaciju strip scene u BiH. Ocito da je album izdan u sopsptvenoj produkciji. Nije problem sto je on njega izdao nego sto covjek nije posten prema sebi, pa da kaze: “Steta papira”.

  5. 12 Januara 2008. u 16:00

    Ih, pa nemoj tako, samo CD animacija koji dolazi uz tu knjigu treba da vrijedi 25 KM, ipak je on nagrađivani animator. :S

Comment pages
  1. 18 Decembra 2008. u 20:34
  2. 18 Februara 2008. u 18:19
  3. 18 Februara 2008. u 18:15
  4. 16 Februara 2008. u 21:19
  5. 31 Januara 2008. u 17:05
Komentari su isključeni.